Inrikes.

2017-02-17 14:00
Jimmy Thorsell. / Manifestationen avslutades med en konsert. Bilder: Privat
Jimmy Thorsell. / Manifestationen avslutades med en konsert.

”Missvisande rapportering om protest mot SD”

Rapporteringen om den manifestation som hölls mot att Sverigedemokraterna tilläts använda kulturhuset Väven i Umeå dränktes helt av andra protester. Det menar arrangörerna i initiativet Umeås kultur mot rasism.

– Vår manifestation och efterföljande fika skedde helt enligt plan och det var dit som majoriteten av deltagarna gick, säger Jimmy Thorsell som är en av arrangörerna av manifestationen som går under namnet Umeås kultur mot rasism. 

Det var deltagare från en rad kulturföreningar som samlades i Rådhusparken vid 17-tiden på torsdagen för att protestera mot att kulturhuset Väven användes som möteslokal för Sverigedemokraterna. Manifestationen var helt fredlig och samlade runt 300 personer, varav de flesta aldrig var in närheten av Väven utan gick till Hamnmagasinet där det bjöds på på konserter och fika. 

– Några valde att stanna kvar och protester, men det är ingenting som vi hade kontroll över eller har ansvar för. Vi lägger ingen värdering i huruvida folk som gick dit gjorde rätt eller inte, men det är ingenting som vi organiserade, säger Jimmy Thorsell.

”Trist att det blir fokus”

Enligt polisens yttre befäl, som Dagens ETC pratat med, var det som mest 80-100 personer som protesterade vid Väven. De gick in i foajén och ropade slagord. Efter en stund blev de avvisade av polisen, de flesta gick då lugnt ut men cirka åtta–tio ersoner vägrade lämna och blev då avvisade av poliser på plats. En person greps för våld mot tjänsteman. 

– Lokalmedia, framför allt tidningarna, har uteslutande rapporterat om protesterna vid kulturhuset. Jag tycker det är trist att det blir det mediefokuset, det framtår nu som att det är samma evenemang och samma manifestation, säger Jimmy Thorsell. 

”Olyckligt hur det uppfattades”

Folkbladet Västerbotten rapporterade på webben uteslutande från Rådhusparken och Väven på torsdagen. Det görs i webbartikeln ingen tydlig distinktion mellan den fredliga manifestationen och protesterna vid kulturhuset. Johanna Fredriksson, nyhetschef:

– Jag tycker att det framgår tydligt i papperstidningen där vi gjorde en tydlig uppdelning och skriver om den fredlig avslutningen. Det är ju olyckligt hur det uppfattades på webben, säger hon.

Efter att Dagens ETC kontaktat Folkbladet gjordes en uppdatering av texten på webben för att förtydliga skillnaden mellan den fredliga manifestationen och aktionen vid kulturhuset.