Inrikes.

2017-10-05 12:00
Bild: Saxo Bank, TT

Miljardär slår vikt-vad med vänsterparti

Den danska miljardären Lars Seier Christensen har inte bara ett stort bankkonto. Han är rätt stor själv, tycker han. Därför tänker han gå ner tio kilo. Misslyckas han lovar han skänka en kvarts miljon till vänsterpartiet Enhedslisten.

”Vi ska skicka honom ekologiska godsaker”, kontrar partiet.

 

Nästan två meter lång och stort byggd. Så beskriver sig Lars Seier Christensen, som är en av Danmarks mest kända miljardärer – dock bosatt i Schweiz sedan 2010. Nu tycker han att han lagt på sig alldeles för mycket och har därför bestämt sig för att gå ner tio kilo till mars. Misslyckas han lovar han skänka 250 000 danska kronor till rödgröna Enhedslisten.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Jag har kommit på att när man ska gå ner, vilket är en riktig utmaning för mig, så är det bra att hänga upp det på något. Jag hoppas detta kommer att motivera mig tillräckligt, för en sådan förnedring vill jag helt helt enkelt inte uppleva, säger Lars Seier Christensen till Berlingske.

Rik bankir

Christiansen har bland annat byggt upp sin miljardförmögenhet som bankdirektör, han är uttalat libertarian och deltar ofta i den politiska debatten i Danmark. Han menar att Enhedslisten är det parti som står allra längst från hans värderingar.

Enhedslistens finanspolitiska talesperson Pelle Dragsted understryker att partiet inte tänker ta emot pengar som kommer från något skatteparadis, men är positiv till vadet eftersom Christensen lovat att betala från ett danskt konto.

– Det är ett spännande erbjudande. Även om jag önskar Lars Seier Christensen det bästa i förhållande till hans målvikt får vi från Enhedslistens sida överväga om vi ska organisera en strid ström med ekologiska godsaker till Schweiz närmsta månaderna, så vi kan vinna vadet, säger Dragstedt till Berlingske.

Lars Seier Christensen

Ålder: 54 år.

Bor: Schweiz.

Bakgrund: Grundare och delägare i Saxo bank där han också var direktör fram till 2015. Flyttade till Schweiz från Danmark 2010. Uttalat libertarian som stöttat partiet Liberal Alliance och ofta syns i den politiska debatten. Driver investeringsfonden Seier Capital sedan 2004.