Inrikes.

2019-05-22 10:25
lan Baruch, före detta israelisk ambassadör / Lars Adaktusson (KD) / Avihai Shorshan, bosättaraktivist. Bilder: Press / Pontus Lundahl/TT
lan Baruch, före detta israelisk ambassadör / Lars Adaktusson (KD) / Avihai Shorshan, bosättaraktivist.
Puffetikett
Dagens ETC

Massiv kritik mot Adaktusson efter bosättarmötet – från israelisk diplomat

Lars Adaktusson fortsätter att försvara sina kontakter med den israeliska bosättarrörelsen. Nu får KD-toppen massiv kritik från Ilan Baruch, före detta israelisk ambassadör.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Under en riksdagsdebatt i förra veckan pressades Lars Adaktusson om de israeliska aktivister han nyligen bjudit in till ett riksdagsseminarium. V-ledamoten Håkan Svenneling poängterade att åtminstone en av de tre inbjudna är bosättare som inte erkänner ockupationen av Palestina, och som förespråkar fördrivning av palestinier från deras mark.

– Varför deltar han i dessa möten? Varför bjuder han in dessa personer, undrade Håkan Svenneling under debatten.

En märkbart irriterad Lars Adaktusson gav inget svar. Istället ifrågasatte han sanningshalten i uppgifterna, som kommer från Dagens ETC:s rapportering.

– Jag ger dig en möjlighet att från riksdagens talarstol ta tillbaka detta eller bevisa att detta är sant, sa han.

I dagarna kom ett svar från ett oväntat håll. Ilan Baruch, tidigare Israels ambassadör Sydafrika, riktar hård kritik mot att KD-toppen bjudit in tre representanter från organisationen My truth. Han bekräftar att My truths grundare och chef, Avihai Shorshan, är en välkänd bosättaraktivist.

– Det är väldig kortsiktigt av svenska politiker att bjuda in organisationer som kämpar mot demokrati och mänskliga rättigheter i Israel. My truth är ett exempel på en större rörelse.

 

Vill tvångsförflytta

Avihai Shorshan är aktiv i organisationen Jerusalem Belt Forum som verkar för tvångsförflyttningar av palestinska samhällen runt om Jerusalem.

– Han har också kampanjat för demoleringen av den palestinska byn Khan al-Ahmar som är en viktigt länk mellan norra och södra delarna av Västbanken, säger Ilan Baruch.

Han nämner också det tragiska fallet med en 13-årig israelisk flicka som 2016 mördades i en bosättning av en palestinsk man från staden Bani Naim. Efter attacken, i en intervju med israeliska Channel 20, argumenterade Avihai Shorshan för att ”jaga bort alla bybor från Judea och Samaria och förvandla området till en strand” samt att använda bosättarnas benämning på Västbanken.

– Det var ett fruktansvärt dåd och jag fördömer det fullständigt. Men Shorshan förespråkar kollektiv bestraffning av alla palestinier i området. Han uppmanar till att jämna staden med marken och fördriva dess 20 000 invånare. Det är att uppmana till krigsförbrytelser.

Omvärlden måste öka kritiken mot Israels ockupation, anser Ilan Baruch.

– Press utifrån har effekt. Shorshan och andra som honom åker runt i världen för att få stöd för att utöka bosättningarna, det är en väg mot en fördjupad konflikt.

På yttre högerkanten

Ilan Baruch poängterar att Shorshan har nära kontakter med den israeliska högerorganisationen Im Tirtzu. I september 2018 publicerade organisationen ett videoklipp på Facebook där Shorshan håller tal inför deras medlemmar.

Anders Persson, statsvetare vid Lunds universitet, beskriver Im Tirtzu som en av de mest tongivande israeliska grupperna på yttre högerkanten. 2013 fastslog en lokal domstol i Jerusalem att gruppen kan beskrivas som ”fascistisk”.

– De står för en radikal nationalism och använder väldigt kontroversiella metoder. De har nyligen publicerat en offentlig lista på 85 forskare och akademiker och pekat ut dem som anti-israeliska. Im Tirtzu har också tidigare hängt ut enskilda meningsmotståndare och kulturpersonligheter som ”landsförrädare” och utländska agenter. En modern form av McCarthyism, säger Anders Persson.

Im Tirtzu är en av flera nya organisationer på högerkanten som vuxit fram i Israel.

– Vissa av dessa söker partners ute i världen, som My truth. De får legitimitet när de bjuds in av ett etablerat parti i Sverige, säger Anders Persson.

Avihai Shorshan vill inte svara på frågor om sina kontakter med Im Tirtzu. I ett mejl anklagar han istället Dagens ETC för att sprida lögner utan att specificera vilka eventuella faktafel som publicerats. Vi har även sökt Lars Adaktusson för en kommentar.

Breaking the silence

• En israelisk organisation som sprider berättelser från israeliska soldater under Gazakonflikten 2008-2009. De vittnade om övergrepp mot civilbefolkningen som de varit med om, deltagit i och beskådat.

My truth

• Bildades som en motreaktion mot Breaking the silence för att försvara Israeliska armens krigsförbrytelser. Beskrivs av kritiker som en propagandaorganisation för den radikala bosättarrörelsen. Avihai Shorshan är grundare och vd.

Im Tirtzu

• Israelisk organisation på yttre högerkanten. I en dom från 2013 fastslog en lokal domstol i Jerusalem att gruppen kan beskrivas som ”fascistisk”.