Inrikes.

2017-05-18 16:45
Regimer förföljer numer människorättsaktivister rutinmässigt genom att använda sig av teknologi. / Ami Hedenborg, Amnesty. Bild: CC / Amnesty
Regimer förföljer numer människorättsaktivister rutinmässigt genom att använda sig av teknologi. / Ami Hedenborg, Amnesty.

Människorättsaktivister förföljs allt oftare online

Aldrig har människorättsaktivister varit så utsatta som under 2016, enligt en rapport från Amnesty International. Det blir också allt vanligare att de förföljs via nätet och med hjälp av övervakningsteknologi.

– Läget är oerhört allvarligt och det känns som en kritisk nivå nåtts. Det yttersta är att döda den som står upp för mänskliga rättigheter. Om vi tittar på siffror vet vi att minst dubbelt så många dödades förra året som under 2015, säger Ami Hedenborg, talesperson på Amnesty i Sverige.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Enligt rapporten från Amnesty International som släpptes i veckan dödades 2016 281 personer för att aktivt ha försvarat mänskliga rättigheter. Motsvarande siffra 2015 var 156. Amnesty slår också fast att yttrandefrihet och andra grundläggande demokratiska rättigheter monteras ned i snabb takt av olika regimer över hela världen.

– Från president Putin till president Xi och al-Sisi, ledare på alla kontinenter river allt snabbare ner de grundpelare som behövs för fria, rättvisa och jämlika samhällen, säger Amnesty Internationals generalsekreterare Salil Shetty i ett uttalande.

Nätet farligt

Nätet som tidigare var ett effektivt kommunikationssätt för människorättsaktivister börjar också bli allt farligare. Regimer förföljer dem numera rutinmässigt genom att använda sig av teknologi. Det kan till exempel handla om att de skapar fejkkonton på sociala medier och tar kontakt med människorättsaktivister i syfte att kartlägga dem eller infiltrera deras organisationer.

– Får du tillgång till någons mejlkonto eller telefon vet du vem de talar med och vad de talar om, och kan få fram något att hota dem med eller skämma ut dem med, säger Sherif Elsayed-Ali, Amnestys chef för teknologi och mänskliga rättigheter, till Ekot.

Prioriterar nätsäkerhet

Organisationen prioriterar nu arbetet med nätsäkerhet för aktivister då enbart hotet om eventuell övervakning kan innebära att de inte vågar utföra människorättsarbete. Även i stabila demokratier som de i Norden bör människor vara medvetna om riskerna med information över nätet, menar Ami Hedenborg.

– Vi har inte gjort något utredningsarbete i Norden specifikt, men även här hotas ju till exempel människorättsförsvarare. Vi behöver också alla vara uppmärksamma på detta med "fake news" som snabbt kan få spridning, säger Ami Hedenborg.

281 …

... människor dödades i 22 olika länder under 2016 då de försvarade mänskliga rättigheter.

94 …

... I så många länder hotades eller attackerades människorättsaktivister under 2016.

63 …

... I så många länder utsattes människorättsaktivister för offentliga smutskastningskampanjer.