Mammor möter polis och socialtjänst – då blir området tryggare
Deltagarna i Mamma united träffas vid tolv tillfällen för att prata om föräldraskap, men också om hur samhället fungerar. Den här dagen när Dagens ETC hälsar på, är även socialtjänsten i stadsdelen på besök.
Bild: Privat
Dagens ETC
Några har plötsligt börjat våga prata. Andra har hittat vänner. Vissa har helt ändrat bild av polis och socialtjänst. En sak delar de alla – känslan av gemenskap. Genom föreningen Mamma United träffas mammor i socialt utsatta områden för att bli stärkta in sin föräldraroll - och för att bidra till en tryggare stadsdel.
Lesty Lindh är först som vanligt. Och Gabriel, hennes elva månader gamla son. Han sitter i sin vagn och ler stort mot Linn Dimmlich, som är projektledare för Mamma united i Göteborg. Strax droppar fler och fler mammor in. Sorlet sprider sig i lokalen i Backa på Hisingen. För Lesty Lindh har träffarna här blivit ett inslag i vardagen att se fram emot.
– För mig är det sociala viktigt. Jag träffar andra mammor, det är väldigt skönt.
Lesty Lindh har växt upp i Sverige, till skillnad från majoriteten av mammorna här. Hon behöver ingen språkträning och har bra koll på hur det svenska samhället är uppbyggt. Men genom Mamma united tycker hon ändå att hon stärks i sin roll som mamma. Just det är ett av föreningens syften.
– Det är väldigt värdefullt att få prata om till exempel barnuppfostran med andra. Jag märker också att jag mår bättre av att komma hit. Jag har haft depression och PTSD, och har svårt att ta mig ut ibland. För mig blir det här en anledning att komma iväg. Det hjälper jättemycket för mitt mående, säger hon.
Lesty Lindh och sonen Gabriel, 11 månader, gillar gemenskapen Mamma united innebär. För Lesty har träffarna blivit ett sätt att komma ut och träffa andra mammor.
Bild:
Jenny Ingemarsson
Jämför med flygkrasch
Mamma United har funnits i flera svenska städer sedan 2020. Förra året startade de i Backa och Göteborg. Och nu har de också utökat till tre nya stadsdelar – Hjällbo, Biskopsgården och Lundby.
Precis som i de andra städerna riktar de sig till mammor i områden som är socioekonomiska utsatta. Mammorna erbjuds bland annat ett gratis utbildningsprogram under tolv veckor, men de arrangerar även andra aktiviteter. Målet är att deltagarna ska få kunskap och verktyg för att kunna påverka sin egen och sina barns livssituation.
– Man får självförtroende i sin roll, både som mamma och som kvinna. Jag brukar jämföra med när man sitter på ett flygplan, att du måste sätta på dig syrgasmasken först innan du sätter den på barnen. Vi föräldrar behöver vara säkra i vår roll som förälder för att kunna göra beslut som kommer vara bra för barnen, säger Anja Nordenfelt, grundare och generalsekreterare för Mamma united.
Genom att bjuda in föreläsare från olika delar av samhället, som polisen och socialtjänsten, får mammorna också bättre kunskap om hur det svenska samhället fungerar. Och de får en relation till de olika myndigheterna.
– Det är väldigt viktigt för tilliten. Kunskap och att faktiskt möta människor som jobbar inom polis eller socialtjänst till exempel gör att de känner att de kan lita på myndigheterna, och att man känner att man vågar ta kontakt, säger Anja Nordenfelt.
ETC , 2025-04-25 Göteborg , Mamma United
Bild:
Jenny Ingemarsson
Kände inte till 112
Att tilliten har ökat efter att mammorna deltagit i Mamma united tycker hon är tydligt. Likaså är det tydligt att kunskapsluckorna ofta är stora. Det handlar inte bara om den felaktiga bilden av socialtjänsten, att man ska akta sig för dem för att de tar ens barn, utan också om hur brandkåren fungerar, till exempel. Emma Kardos, koordinator för Mamma united i Göteborg, berättar att hon i en grupp träffade kvinnor som inte hade kunskap om larmnumret 112.
– De visste inte att numret också går till brandkåren. Det finns flera sådana här livsviktiga saker som man tror att alla i samhället känner till, men alla gör inte det.
Linn Dimmlich och Emma Kardos arbetar båda för Mamma united i Göteborg.
Bild:
Jenny Ingemarsson
Fyrabarnsmamman Hayat Taht är en av dem som känner att hon har lärt sig mycket om hur samhället fungerar. Och även att hennes tillit till polis och socialtjänst har ökat. Precis som många andra hade hon fått höra att socialtjänsten tar barn.
– Här har jag fått veta, och kunnat fråga. Jag vet att det inte är sant nu, säger hon.
För Hayat Tahr har träffarna lett till att hon utvecklat sin svenska, men också till att arbete – i sommar ska hon jobba med att dela ut mellanmål. Det glädjer både henne och Anja Nordenfelt, grundaren av Mamma united.
Bild:
Jenny Ingemarsson
Hayat Taht och de andra deltagarna har också fått träffa lokalpolisen. Av dem får mammorna bland annat lära sig se tecken som pekar på att barnet har hamnat fel, eller är på väg in i kriminalitet. Både Hayat Taht och Lesty Lindh tycker att det har varit värdefullt.
– En ny dyr jacka till exempel, det kan betyda något. Eller ibland om dom inte vill prata, stänger dörren om sig, säger Hayat Taht.
Lesty Lindh håller med, även om hennes elvamånaders Gabriel och hennes femåring än så länge mest innebär en annan typ av oro.
– Det är jättebra att kunskapen sprids. Många föräldrar är oroliga för att barnen ska hamna i kriminalitet.
För Hayat Taht har träffarna med Mamma united också inneburit språkträning.
– Första gången jag var här kände jag, jag kan inte prata, jag vill inte. Men nu har jag börjat prata, svenskan har blivit mycket bättre.
Delar ut mellanmål
Mamma uniteds verksamhet består inte bara av träffarna, utan två gånger i veckan delar de även ut mellanmål till barn i området. Nu är det också klart att insatsen, som de kallar Mamma united trygg, kommer fortsätta i sommar. Och då är Hayat Tahr en av dem som kommer att arbeta med att dela ut mellanmål.
– Jag ska dela ut mat och prata med barnen och mammorna, säger hon.
De flesta deltagare känner inte varandra sedan tidigare – det de har gemensamt är att de bor i samma område.
Bild:
Jenny Ingemarsson
Genom mellanmålsutdelningen är tanken dels att barn i områdena ska få något att äta, men också att vuxennärvaron ökar. Mammorna lär känna barnen i området, samtidigt som barnen lär känna fler vuxna. Anja Nordenfelt tror att det sociala nätverket spelar stor roll.
– Att känna folk i området, och lära känna barnen har en betydande skyddande effekt, säger hon.
I lokalen i Backa intygar mammorna att Mamma united har gjort att de faktiskt har fått ett mycket större nätverk. Efter den här dagen kommer de kanske också känna några av dem som arbetar på stadsdelens socialtjänst. Medan samtalen tystnar börjar några socialtjänstanställda berätta om vad de egentligen gör. Att socialtjänsten finns till för att stötta, att de vill att man söker hjälp innan ett litet problem blir ett stort. Tolv mammor lyssnar koncentrerat.
Minna Ibrahim är elva månader och kommer förhoppningsvis även hon ha nytta av mamma Habibos träffar med Mamma united.
Bild:
Jenny Ingemarsson
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.