Den 20 november kom ordern från den internationella brottmålsdomstolen (ICC): Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och före detta försvarsminister Yoav Gallant ska arresteras. Detta eftersom de gjort sig skyldiga till flera krigsbrott, däribland att de använt svält som vapen mot Gazas befolkning.
Arresteringsordern innebär att de 125 länder som står bakom ICC förväntas medverka till att Netanyahu och Gallant grips om de besöker något av länderna. Men detta har utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) inte sagt rakt ut att Sverige kommer att göra om det skulle bli aktuellt. När arresteringsordern utfärdades betonade hon att det var ICC:s självständiga beslut, vilket bland andra Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson Håkan Svenneling ansett kan kan tolkas som ett indirekt avståndstagande från domstolens beslut.
När hon fredagen svarade på interpellationer från Håkan Svenneling och Morgan Johansson var utrikesministern till en början tydligare:
– Samtliga parter till ICC:s stadga, Romstadgan, inklusive Sverige, är skyldiga att samarbeta inklusive verkställande av arresteringeringsorder, säger Maria Malmer Stenergard.
Svenneling nöjd – först
Utrikesministern nämnde även Netanyahu och Gallant vid namn. Håkan Svenneling var då nöjd:
– Idag har jag fått svar från utrikesministern. Till skillnad från i hennes tidigare skriftliga kommentar till media är hon tydlig med att Benjamin Netanyahu och Yovan Gallant, om de reser till Sverige, ska arresteras enligt domstolens arresteringsorder. Det är en viktig rättsordning för att upprätthålla internationell rätt, säger han i debatten.
I nästa anförande betonade däremot utrikesministern att ett eventuellt beslut om att lämna ut någon till ICC tas av såväl självständiga svenska domstolar som av regeringen.
– Det är inte ett beslut som jag vill föregripa, det var precis det jag sa i november och det står jag också fast vid, säger Maria Malmer Stenergard.
Detta uppfattar Håkan Svenneling som att utrikesministern åter backar tillbaka och ger ett alltför otydligt svar.
– Det är ingen av oss som ifrågasätter domstolars självständighet, men att man inte tydligt markerar att man kommer följa de reglerna är just det vi uttryckt oro för, säger han.
Också Socialdemokraternas Morgan Johansson ansåg att utrikesministern först var klargörande, men sedan backade.
– Aldrig får man vara riktigt nöjd, säger han.
Trumps attacker
Otydlighet är en gåva till dem som gör sig skyldiga till krigsbrott, anser han.
– Om stater som är med i ICC plötsligt börjar svaja i så här centrala frågor underminerar det domstolen. Ingen skulle bli gladare för det än världens alla krigsförbrytare, inklusive Putin, säger Morgan Johansson.
Tydligt stöd för ICC är enligt Morgan Johansson viktigt också i ljuset av att USA:s president Trump flaggat för att han vill skydda Netanyahu och Gallant genom att straffa med sanktioner mot ICC:s tjänstemän.
– Det räcker inte längre att hänvisa till folkrätten, vi måste kämpa för folkrätten, säger Morgan Johansson.
Maria Malmer Stenergard instämmer i att hotet om sanktioner är oroande och att man inom EU diskuterar tänkbara motåtgärder om sanktionerna blir verklighet.
– Vi har tillsammans med likasinnade framfört denna oro till amerikanska företrädare, säger hon.