Inrikes.

2019-03-12 13:58
Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande. Bild: Claudio Brescian/Robin Haldert/TT
Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande.
Puffetikett
Dagens ETC

LO-ledning sluter upp bakom inskränkt strejkrätt

I en debattartikel i Arbetet skriver LO-styrelsen, och samtliga förbundsordföranden, att de fortfarande står bakom regeringens lagförslag.

LO skriver i sin debattartikel, som publicerades i Arbetet under tisdagen, att organisationen var kritisk till att en utredning överhuvudtaget skulle tillsättas: ”Hade det kunnat undvikas hade vi naturligtvis inte velat se en förändring av strejkrätten.” Men LO menar att det nu är för sent att rulla tillbaka utvecklingen och anser att rättsläget blir tydligt genom lagändringen.

Den växande kritiken mot lagförslaget har handlat om att det riskerar att leda till en gigantisk förändring när det gäller maktbalansen på arbetsmarknaden – eftersom arbetsgivaren kan välja att sluta avtal med det fack som är mest medgörligt och ställer lägst krav, så kallad avtalsshopping – om inte strejk för ett nytt kollektivavtal är tillåten.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Experter påtalar faran

Dagens ETC har i en rad artiklar intervjuat experter som påtalat faran med en sådan ändring. Men LO tillbakavisar I sin debattartikel kritiken:

”Vi delar inte den uppfattningen. LO:s och förbundens bedömning är att den i princip inte får någon påverkan på de etablerade parterna på svensk arbetsmarknad. Med den här lagändringen blir däremot rättsläget tydligt.”

LO-kritik mot Hamnarbetarförbundet

Ett argument som nämns i debattartikeln är också riksdagens sammansättning, att 60 procent av ledamöterna är borgerliga – och att det därför är vanskligt att peta i överenskommelsen.

Men mellan raderna finns samtidigt en kritik mot det konkurrerande Hamnarbetarförbundet, när LO skriver: ”Stridsåtgärder ska användas med gott omdöme”. Organisationen konstaterar även att ändringen av strejkrätten har att göra med vem som organiserar vilka arbetare: ”Det ska därför vara tydliga regler mellan fack om vem som har organisations- och avtalsrätten.”

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter