Inrikes.

2020-01-14 12:05
LO:s avgående ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. Bild: Pontus Lundahl/TT
LO:s avgående ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.
Puffetikett
Dagens ETC

LO höjer tonläget om pensionerna: ”Kommer bli en jäkla fajt”

När Karl-Petter Thorwaldsson går in i sin sista avtalsrörelse som LO-ledare driver han och organisationen pensionsfrågan hårt. Pensionerna släpar efter och för att fixa det krävs åtgärder från både politiken och arbetsgivarna.

– Det är viktigt att våra medlemmar är trygga i arbetslivet, men också att de är trygga när arbetslivet tar slut, säger han till Dagens ETC.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

När Karl-Petter Thorwaldssons pappa gick i pension 1987 blev han bland de första i Sverige att få full ATP-pension. Han fick 72 procent av sin tidigare lön och hade det jättebra hemma tills han dog vid 80 års ålder, säger Thorwaldsson.

– Hade han med samma regler gått i pension idag så hade han fått 58 procent av sin lön. Detta trots att Sverige är mycket rikare idag än det var 1987, det är rent slarv att våra pensioner inte är mer rejäla.

Pensionerna släpar efter

Att pensionerna har släpat efter så mycket som de har, beror enligt Thorwaldsson på flera olika faktorer. Bland annat underskattades hur snabbt medellivslängden skulle öka när pensionssystemet förändrades 1993.

– Men den stora skillnaden är att vi sedan 1997 har haft en väldigt snabb ökning av reallönerna i Sverige, de har ökat snabbare än inbetalningarna till pensionssystemet. Det är alltså ingenting som har hänt på grund av politikers ondska. Det vi kräver är att politikerna ska hedra avtalet från 1993 och öka inbetalningarna till pensionssystemet.

LO kräver att pensionsavgiften till den statliga systemet ska upp till 18,5 procent.

– Det har vi till och med en deal med regeringen om, men inga beslut är fattade än. Ska man ta höjd för den ökade medellivslängden tror jag egentligen att avgiften behöver höjas till 19,5 procent. Det långsiktiga målet till 2028 är att pensionerna ska upp till 72 procent igen, 1993 var löftet från politikerna att de inte skulle bli lägre, säger Thorwaldsson.

Är det realistiskt?

– Ja, det är det. Sedan är problemet inte löst 2028, det tar ett helt arbetsliv. Tyvärr finns det ingenting man magiskt kan göra för att fixa pensionerna direkt.

Tjänstepension från första kronan

I avtalsrörelsen ställer LO även krav om att arbetsgivarna ska betala in tjänstepension från första kronan i stället för att vänta till 25-årsdagen.

– Det är viktigt för våra medlemmar, som ofta börjar jobba tidigare. Det ger även stor utväxling i ränta eftersom det är pengar som kommer samla ränta i 40 år.

Karl-Petter Thorwaldsson påpekar att socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi på Twitter har varit positiv till LO:s krav, någonting Thorwaldsson är mycket glad för.

– Men sedan måste han få igenom eventuella förändringar i pensionsgruppen också, det är inte alltid lätt.

Karl-Petter Thorwaldsson är också redo för att LO:s pensionskrav kan bli svåra att få igenom.

– Det kommer att bli en jäkla fajt om detta i avtalsrörelsen.

Mer ska åstadkommas

LO har tagit fram en lång lista med krav som förbunden vill ska vara genomförda senast 2028. Kraven riktar sig både mot politikerna och mot arbetsgivarna. 

Av politikerna begär LO i huvudsak att inbetalningarna i pensionssystemet ska höjas.

Andra krav är rätt till heltid, stoppad hyvling, minskade bemanningsanställningar och förbättrad arbetsmiljö.