Hoppa till innehållet

Valet i Sverige

Liverapportering valet 2022

Bild: Johan Svensson

Dagens ETC.

Följ Dagens ETC:s direktrapportering om valet och valresultatet här.

Magdalena Andersson avgår – erkänner högern som valvinnare

19.58

Magdalena Andersson (S) kommer under morgondagen att begära sig entledigad från rollen som statsminister.

När de sista rösterna i riksdagsvalet räknas vinner det blåbruna blocket ännu ett mandat och får, som det ser ut, 176 mandat mot de rödgrönas 173 mandat.

– Det är en tunn majoritet, men det är en majoritet. Imorgon kommer jag därför att begära mitt entledigande, säger hon.

Johan Svensson

S: Vi välkomnar att MP tänkt om

12.10

Socialdemokraterna är den stora vinnaren i Region Stockholm och allt pekar på att Aida Hadzialic, S, blir nytt finansborgarråd. Nu försöker hon bilda majoritet i regionen.

Klicka här för att läsa hela artikeln. 


Fortsatt ledning för Kristersson
07.50

Med 94 procent av rösterna räknade på måndagsmorgonen är högersidan i fortsatt ledning, just nu med 175 mandat mot 174 för partierna som stöttar Magdalena Andersson.

Emanuel Videla

Valmyndigheten: Resultat först på onsdag

00.42

Valmyndigheten meddelar, till TT, att ett preliminärt resultat är att vänta tidigast på onsdag då utlandsröster och sena förtidsröster har räknats.

Johan Svensson

Energiminstern dansar glatt – medan blåbruna leder

00.31

00:00
00:00

Framåt midnatt firade energiministern Khashayar Farmanbar (S) på dansgolvet. 

Varför firar du? 

– Vi går mot ett fantastiskt valresultat som parti. Samtidigt är det oerhört jämnt mellan blocken och det är alldeles för tidigt både att glädjas och att bli ledsen. Men jag är väldigt stolt över vårt parti. 

Vad är det första du tar tag i imorgon? 

– Det som pågår fortfarande är ett energikrig och det kommer vara en tanke jag vaknar med, hur vi ska lösa det. 


De blåbruna drygar ut ledningen

00.26

Högerblocket tar ytteligare ett mandat. Just nu har Ulf Kristerssons sida 176 mot de rödgrönas 173.

Johan Svensson


Nyans på väg att komma in i Malmö

00.10

Partiet Nyans ser ut att kunna komma in i kommunfullmäktige i landets tredje största stad, Malmö.

Med 169 av 212, runt två tredjedelar, av valdistrikten räknade i kommunen ligger Nyans på 3,2 procent, och klarar därmed treprocentsspärren. 

I Göteborgs kommun låg Nyans på 1,7 procent när 299 av 411 valdistrikt var räknade strax före midnatt på söndagen. 

I Stockholm redovisas inte Nyans röster specifikt hos Valmyndigheten ännu, men ”övriga partier” får 3,0 när 340 av 598 distrikt är räknade.

Gustav Gelin


Hur kan vi säkra upp politik som är progressiv?

Enkät: Dagens ETC frågar sju röda och gröna opinionsbildare 

Payam Moula, Chefredaktör Tiden

”Måste bli slut på skatteparadiset”

Arbetarrörelsen behöver göra politik av den brutalt orättvisa ekonomin som Sverige har blivit. Bland annat det Andreas Cervenka visar i sin bok ”Girig-Sverige”, att Sverige har blivit ett skatteparadis för rika – på vanligt folks bekostnad. Det måste få sitt slut.

Jenny Bengtsson, Ledarskribent Dagens ETC

”Det blir en kamp”

En rödgrön vinst är inte på något sätt en garant för en progressiv politik, varken för arbetare och löntagare i Sverige – vilka ju är de allra flesta – eller för klimatet. Våra fackliga rättigheter och vår framtid står fortfarande på spel. Det gäller att det retoriskt rödgröna blir praktiskt rödgrönt också. Det blir en kamp.”

Henrik Jalalian, Verksamhetsledare gröna tankesmedjan Cogito

”Människors liv måste förbättras”

Om vi klarar valet duger det inte med en till mandatperiod utan modiga reformer. Nu måste människors liv förbättras och regeringen också ta tag i klimatet.  MP får en nyckelroll i stå upp för V:s rätt till inflytande. De kan vara friare är S, som försöker knyta nära band till C. Progressiva väljare måste också ha ett riktigt samtal kring varför vi tappat vissa väljargrupper. Vi kan inte lämna walk over när det gäller att nå till exempel unga killar. En del av det är att börja mobilisera mer på nätet. 

Lotta Illona Häyrynen, Redaktör Nya Mitten

”Rejält fokus på politikutveckling”

Detta var det sista valet progressiva kan hota med SD. Normaliseringen har gått för långt. För progressiva och arbetarrörelsen måste det innebära ett riktat och rejält fokus på politikutveckling. En progressiv våg byggs på reformer som svarar på samhällsproblemen och på ideologi, inte bara på att Magdalena Andersson skulle vara stabilast genom energikris och Ukrainakrig.

Johan Ehrenberg, Ledarskribent Dagens ETC

”Behövs aktivism som inte är snäll och artig”

Om det blir valseger handlar det om det borgerliga försöket att liera sig med fascister inte fungerade. Men om det ska bli en engångsfråga måste de rödgröna driva en konkret klimatpolitik som gör livet bättre för de många. Och det enda som kan få dem att göra det är en aktivism som inte är snäll, artig eller förstående.

Anna-Klara Bratt, Chefredaktör Feministiskt Perspektiv

”Sveriges placeras i högaffelnhögern”

Verkar avgöras på målsnöret och talmansrundan, men om siffrorna står sig är ett minskat valdeltagande ett oerhört misslyckande. SD:s uppgång placerar Sverige mitt i den amerikanska södern – och den europeiska högaffelnhögern. Internationell skämskudde, även om jag hoppas att Magda ror hem det på övertid. Det är inte över.

Leonidas Aretakis, Chefredaktör Flamman

”Behövs reformer –inte skrämselstrategi”

Även om de rödgröna tar hem segern så har jag svårt att hurra. Det bästa vi har att hoppas på numera är ett lamslaget rödgrönt och nyliberalt block, som med nöd och näppe kan besegra en koalition som leds av ett fascistparti. Frågan är hur länge man ens kan vinna på socialdemokratisk skrämselstrategi, som i denna valrörelse har gjort att allt vi har pratat om är Sverigedemokraterna och deras politik – snarare än om alla reformer som skulle behövas för ett grönt och socialt Sverige.


Fritt fall för S i utsatta förorter

23.15

I flera av storstädernas förorter gör Socialdemokraterna ett katastrofval.

Ett exempel är valdistriktet Kista 7 i Husby i nordvästra Stockholm där partiet backar 18 procentenheter och passeras av Vänsterpartiet som blir näst största parti. Samtidigt får ”övriga partier” där partiet Nyans ingår 11 procent. Dessa har kampanjat intensivt i området. 

I valdistriktet Rosengård centrum i Malmö har ”övriga partier” 28,2 procent i valet till riksdagen.

Läs mer om partiet Nyans: ”Homosexualitet är förbjudet. Det måste en imam få säga”

Olof Klugman


Blåbruna blocket går om

22.47

När mer än hälften av rösterna räknade har Ulf Kristerssons sida gått om Magdalena Anderssons. 176 mot 173 till de blåbrunas favör.

Johan Svensson

Avståndet krymper – bara ett mandat mellan blocken

22.39

Ulf Kristersson närmar sig Magdalena Andersson. Nu skiljs blocken åt av endast ett mandat.

Med snart hälften av distrikten räknade har de blåbruna fått vind i seglen. Nu skiljer det bara ett mandat mellan blocken: 175 till Magdalena Anderssons (S) regeringsalternativ och 174 till Ulf Kristerssons (M) blåbruna.

Adolfo Diaz


Fortfarande köer till vallokaler – en timme efter stängning

21.31

Det var fortfarande personer i kö till vallokaler en timme efter att de skulle ha stängt, rapporterar SVT Uppsala.

Alla som ställde sig i kö innan klockan slog 20 kommer att få rösta, meddelade valmyndigheten till Tv4 tidigare under kvällen, vilket kommer leda till ett försenat valresultat.

S håller fortfarande avstånd till SD bland LO-väljarna

21.22

41,2 procent – så många av LO:s medlemmar röstar på Socialdemokraterna. Det visar SVT:s vallokalsundersökning som Arbetet har beställt.

Närmaste konkurrent bland medlemmarna är Sverigedemokraterna som får 27,5 procent.

Bland väljarna med arbetaryrken var siffrorna mellan S och SD jämnare – 30,7 procent respektive 28,8 procent.

Johan Svensson


LUF-ordförande: ”Det känns bra det här”

21.01

Även om hon beklagar Sverigedemokraternas starka resultet är det en glad LUF-ordförande RominaPourmokhtari efter SVT:s Valu. 

– Vi var ju helt uträknade, säger hon om partiets läge i våras.

00:00
00:00


Dystert på M:s valvaka

20.50

M bås

Stämningen är inte särskilt festlig på Moderaternas valvaka. Ingen vill ta bilder varken i den fotomat, eller framför en pappmodell av Ulf Kristersson och hans hund. 

Samtidigt tror partiet fortfarande att allt kan vända under kvällen. Wifi-lösenordet i lokalen är “Valseger2022” och partisekreteraren Gunnar Strömmer är hoppfull.

M hoppas fortfarande att bilda regering, säger Gunnar Strömmer, M-partisekreterare. 

- Alla svenska val har varit jämna, detta ser också ut att bli jämt. 

På frågor om hur M ställer sig till att SD blev större säger han så här. 

- Vi har valresultatet om några timmar. Det är bättre att avvakta än spekulera nu.

Aleksandra Pogorzelska

Lisa Nåbo: ”Det var en skadeglad applåd”

20.27

Nåbo

Efter SVT:s vallokalsundersökning tycktes lättnad och skadeglädje vara de två dominerande känslorna hos SSU-ordförande Lisa Nåbo.

–Vi går fram med fyra mandat det är jättekul! Det är skönt. Jag har varit jättenervös idag. Står det här i sig är jag stolt. 

Ni applåderade åt Miljöpartiet resultat, varför?

–  För egen del så tycker jag att det var skojigt att de var större än KD och Liberalerna. Så det var en skadeglad applåd helt ärligt. MP är på vår sida, den anständiga sidan. 

Du har sagt att du inte vill regera med Centerpartiet. Vad tänker du kring det?

– Det finns mycket med Centerpartiet com är beundransvärt. Hur de stått emot SD ska de ha en eloge för. Sedan finns det mycket i den ekonomiska politiken och syner på vinster i välfärden som skiljer oss åt och som gör att det kan bli svårt att komma överens. SSU kommer inte acceptera en regering som inte tar tag i vinstjakten. 


MP ser ut att klara spärren med god marginal

20.05

Siffrorna från SVT:s vallokalsundersökning presenterades nu vid klockan 20. SD blir enligt undersökningen näst största parti med 20,5 procent. Totalt har de rödgröna viss fördel i riksdagsvalet.

valu


Rödgröna får egen majoritet i TV4:s valu

19.55

De fyra rödgröna pariteterna får tillsammans över 50 procent i TV4:s valdagssundersökning som presenterades 19.45 på söndagskvällen. Därmed ser de rödgröna ut att gå mot valseger.

V 7,5% (-0,5)

S 29,7% (+1,4)

MP 6,0% (+1,6) 

C 7,4% (-1,2) 

Rödgröna: 50,6% 

L 4,9% (-0,6)

KD 5,8% (-0,5)

M 16,0% (-3,8)

SD 21,3% (+3,8)

Blåbruna blocket: 48,0%

Det här är första gången Tv4 gör en egen valdagssundersökning. Siffrorna baseras på intervjuer med väljare efter att de röstat där 4 000 har tillfrågats.

Dagens ETC:s reporter på plats på Moderaternas valvaka rapporterar att det är dyster stämning.

Enligt Tv4:s under sökning klarar Mp alltså spärren med god marginal.

EU-parlamentarikern Pär Holmgren är också glad över Miljöpartiets siffror, men varnar för att ta ut segern i kampen om regeringsmakten. 

– Mellan blocken är det för tajt för att säga något, säger han.

Gustav Gelin, Olof Klugman

Vallokalerna kan hålla öppet till 22

19.45

Valmyndigheten meddelar nu att vallokalerna kan tvingas hålla öppna till klockan 22, på grund av köbildning.

– På håll där det är köer fortsätter röstningen tills det är klart. Vi tror att det kan hålla på längre än normalt. Så att det kan vara röstning i gång till 21 eller till och med 22, säger Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten, till TV4.

Johan Svensson

”Det här valet handlar om Miljöpartiets överlevnad”

19.36

På Miljöpartiets valvaka på ett hotell vid Globen i Stockholm lyser nervositeten i ögonen på de partiaktiva som strömmar till. 

Språkröret Per Bolund peppar de som samlats.

– Det har inte varit lätt alla gånger, det har ofta känts som en valrörelse i motvind. Det har blåsta kalla vindar från blåbrunt håll. Det är lätt att man hukar sig när det blåser hårt och vi har sett det hända – men när andra vikt ner sig har vi stått kvar och stått upp för våra värderingar. Jag är så fruktansvärt stolt över er, säger Per Bolund.

Aida Badeli, språkrör för Grön Ungdom och riksdagskandidat för Miljöpartiet, är ärlig med att hon är nervös inför resultatet.

– Det finns ju en risk att Miljöpartiet åker ut ur riksdagens och det är ju det värsta som kan hända, säger Aida Badeli.

00:00
00:00

Olof Klugman, Emanuel Hendal, Johan Svensson


Statsministerkandidaterna har anlänt till valvakorna

19.30

Nu har de två statsministerkandidaterna, Ulf Kristersson (M) och Magdalena Andersson (S) anlänt till respektive valvaka.

Ulf Kristersson anlände med partikamrater i partiets kampanjbuss.

När Magdalena Andersson anlände till Stockholm Waterfront möttes hon av en samling SSU-medlemmar som sjöng ”Sverige behöver en Socialdemokratisk regering igen” och skanderade ”Vi älskar Magda och Magda älskar oss”.

Magdalena Andersson svarar dem:

– Ni gör ett fantastiskt jobb! och möts av jubel.

Dagens ETC:s reportar är på plats på riksdagspartiernas valvakor runt om i Stockholm.


Hålltider under valvakan

18.48

Klockan 20.00 stänger vallokalerna och rösträkningen börjar över hela Sverige. Totalt är 7 772 120 antal personer preliminärt röstberättigade i valet till riksdagen, och runt 8,1 miljoner i valen till kommun- och regionfullmäktige. 

Här är alla tider att hålla koll på under kvällens valvaka och de närmsta dagarna framåt.

Valdagen, söndag 11 september:

08.00 Vallokalerna öppnar

20.00 Vallokalerna stängs och rösträkningen inleds. Men på grund av köer till vallokalerna kan rösträkningen dröja. Alla som står i kö när lokalerna ska stänga ska få rösta.

20.00 SVT:s stora vallokalsundersökning, ”Valu” presenteras. 

Cirka 22-23-tiden: Det första preliminära resultatet av rösträkningen presenteras. 

Siffrorna för riksdagsvalet brukar normalt presenteras först, därefter kommunfullmäktigevalet och slutligen regionfullmäktigevalet. 

På måndagen påbörjar länsstyrelserna den slutgiltiga rösträkningen. Fördelningen av röster uppdateras löpande tills samtliga länsstyrelser har genomfört den slutliga rösträkningen. Sedan genomförs den slutliga fördelningen av mandat mellan partier och ledamöter och ersättare utses. När det gäller riksdagsvalet, sker detta normalt cirka en vecka efter valdagen. 

På onsdagen fortsätter samtidigt den preliminära rösträkningen då alla sena förtidsröster räknas. 

Rösträkningen sker manuellt av utbildad personal som räknar alla valsedlar flera gånger. Rösträkningen är offentlig, och vem som helst är välkommen att komma och se hur det går till. Valsedlarna sparas hos Länsstyrelsen och kan räknas om flera gånger om så skulle behövas.

Gustav Gelin

Ämnen i artikeln