Mount Hermon Red och Yarden Chardonnay. Två flaskor av vardera sort inhandlades som representation och bokförs som ”måltid och enklare förtäring”. Det är inför förintelsens minnesdag förra året som statsminister Ulf Kristersson håller mottagning och vinerna som köps är koshervin.
Men vinsorterna kommer inte från Israel utan från Golan Heights Winery och Golanhöjderna. Det är klart och tydligt markerat på flaskorna och i Systembolagets system. Vintillverkaren ägs av åtta bosättningar i Katzrin. Samma tillverkare var i den svenska hetluften för cirka tjugo år sedan när Systembolaget ändrade ursprungsmärkningen, något som upprörde Israel.
Det finns inget förbud mot att handla med olagliga israeliska bosättningar men varorna har inte tullfrihet till EU-länder som varor från Israel har. Varor får inte heller ursprungsmärkas som att de kommer från Israel.
Utrikesministern: Agera mot extremistiska bosättare
I januari svarade utrikesminister Maria Malmer Stenergard att Sverige fullt ut står bakom Internationella domstolens rådgivande yttrande som innebär att bosättningspolitiken förhöjer konfliktnivån och strider mot folkrätten.
– Regeringen är tydlig med att bosättarvåldet, bosättningsexpansionen, demoleringar och vräkningar måste upphöra och agerar för ytterligare EU-sanktioner mot extremistiska bosättare, sa Maria Malmer Stenergard då.
Regeringen stödjer inte en bojkott av Israel eller israeliska företag. Men enligt Malmer Stenergard har alla stater ett ansvar att förebygga handels- och investeringsrelationer som bidrar till att upprätthålla den olagliga situationen i det ockuperade territoriet.
Inga svar från statministerns stab
Samtidigt handlar Sveriges statsminister alltså viner som kommer från Golanhöjderna som är en del av södra Syrien. Ulf Kristersson har tidigare tagit emot en present på 60 träd från en kritiserad bosättarorganisation.
När Dagens ETC kontaktar statsministerns stab vill man inte svara på frågor:
”Hänvisar dig till regeringskansliets presstjänst för frågor om detta", blir svaret.
På regeringskansliet svarar man att hänsyn kan behöva tas till enskildas religiösa eller andra kostpreferenser i representationssammanhang.
”Vid representationstillfället fanns skäl att inhandla koshervin. Utbudet av sådana viner är begränsat.”
Vinerna som inhandlades är de två koshervinerna i Systembolagets fasta utbud och flera kosherviner finns som beställningsvara. I skrivande stund är 17 vinprodukter markerade som kosher hos Systembolaget, från länder som Israel, Japan och Spanien.
Inför EU:s toppmöte med Israel kräver över 120 människorättsorganisationer, fackförbund och föreningar att EU stoppar all handel med landets olagliga bosättningar, och att associationsavtalet pausas.