Inrikes.

2018-06-16 17:15
Överläkaren Christer Borgfeldt menar att insjuknad i cancer kan bli en fråga om socioekonomiska förutsättningar om skolelever genom det nationella vaccinationsprogrammet får ett bristfälligt HPV-vaccin. ”Välbeställda föräldrar kommer givetvis att ge sina  Bild: Heiko Junge
Överläkaren Christer Borgfeldt menar att insjuknad i cancer kan bli en fråga om socioekonomiska förutsättningar om skolelever genom det nationella vaccinationsprogrammet får ett bristfälligt HPV-vaccin. ”Välbeställda föräldrar kommer givetvis att ge sina

Kritiker: Billigt vaccin kan kosta unga livet

Upphandlingen av det nationella HPV-vaccinet, för skydd mot livmoderhalscancer, får allvarlig kritik.

Enligt överläkaren och docenten Christer Borgfeldt och Nätverket mot cancer väljer Sverige lågt pris i stället för ett brett och kvalitativt skydd mot cancer.

– Att diskutera pris när det kommer till skydd mot cancer känns väldigt fjuttigt. Jag hoppas verkligen att de tar sitt förnuft till fånga, säger Christer Borgfeldt.    

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Sverige har möjlighet till att mer eller mindre utrota de cancerformer (livmoderhalscancer, svalj-, mun-, och analcancer) som är relaterade till HPV-viruset, slår Christer Borgfeldt, överläkare i gynekologi och obstetrik samt docent vid Lunds universitet, fast.

Men efter att ha gått igenom det offentliga upphandlingsunderlaget för HPV-vaccinet, befarar han att SKI (Sveriges kommuner och landstings inköpscentral) kommer att välja en vaccintyp utifrån prislapp snarare än kvalitetskrav.

– Man tycks enbart se till ekonomiska värden, inte de mänskliga. Det bredare vaccinationsskyddet skulle kunna minska väldigt mycket lidande, säger Christer Borgfeldt.    

Olika typer av vaccin

På läkemedelsmarknaden finns i dag tre olika typer av HPV-vaccin. Vaccin 1 ger direkt skydd mot två HPV-typer (inget kondylomskydd). Vaccin 2 ger direkt skydd mot fyra HPV-typer (inklusive skydd mot kondylom). Vaccin 3 ger direkt skydd mot nio HPV-typer (inklusive skydd mot kondylom).

Christer Borgfeldt förtydligar att skillnaden i vaccintypernas bredd är avgörande:

– Vaccinet som skyddar mot nio HPV-typer samt kondylom skulle utrota omkring 95 procent av den här cancerformen, medan det billigare vaccinet, som prisdumpats men bara skyddar mot två HPV-typer, enbart skulle eliminera 70 procent av fallen. Det är en väldigt avgörande skillnad, inte minst för dem som drabbas. Jag tycker det är fruktansvärt att man så krasst räknar på kostnader, säger han.

Kortsiktigt tänkt

Om inte annat är det ekonomiska tänket kortsiktigt eftersom en avsevärt högre kostnad dyker upp i andra änden, då de cancerpatienter som inte har skyddats i tillräcklig utsträckning av vaccinationen, ska behandlas av sjukvården, framhåller Christer Borgfeldt.

– Jag förstår inte hur de räknar. Det är en fråga som överstiger min kunskap och förståelse. I USA, Australien och nio av tio EU-länder använder man det dyrare vaccinet, som skyddar mot nio HPV-typer. Men i Sverige ser man ut att välja det lägre skyddet. Det är anmärkningsvärt, säger han.       

Katarina Johansson, grundare av Nätverket mot cancer, upprörs av uppgifterna som Christer Borgfeldt tagit del av.

– Här har vi en god chans till att i det närmaste utrota de cancerformer som beror på HPV, och så väljer man att göra det till en prisfråga. Det är en tragedi, säger hon.

I 40-årsåldern drabbades Katarina Johansson själv av vaginalcancer. Något hon säger sig inte ens önska sin värsta fiende.

– Det säger ju det sunda förnuftet, att vi vill ha det bästa vaccinet som finns, och inte kan låta kostnadsfrågan få avgöra. Det handlar ju om människoliv, säger hon.      

Krav på godkända vaccin

Magnus Thyberg, ordförande i landstingens gemensamma styrgrupp för upphandlingen till det nationella vaccinationsprogrammet, kan inte säga vilka krav man kommer att ställa på HPV-vaccinet, eftersom det är sekretessbelagt fram till offentliggörandet, som kommer först efter sommaren. Han påpekar dock att kostnadsfrågan inte har fått gå före skyddsbehovet.

– Vi har haft ett antal skallkrav – det vill säga krav på vissa kriterier och nivåer – som ska ha varit uppfyllda för att man ens ska ha fått delta i upphandlingen med sina medicinska produkter. Utöver skallkraven tillkommer sedan mervärden, som ger pluspoäng och värdesätts till ett visst pris, säger han.       

Till sin hjälp i dessa bedömningar av vilka vaccin som uppfyller de olika kraven och samtidigt är mest prisvärda, har SKI (som genomfört upphandlingen för landstingens räkning) haft en medicinsk expertgrupp.

– Det har varit svårt och jag vet att de slitit med detta, men jag känner mig alldeles trygg med att våra experter har gjort en bra och avvägd bedömning, säger Magnus Thyberg. 

Läs vidare på nästa sida: Fakta HPV-virus