Inrikes.

2015-10-26 15:58
  • Hasch kan kopplas samman med satanistiska vansinnesdåd, menar knarkdebattören Allan Rubin. Bild: Helena Lundstedt/TT
    Hasch kan kopplas samman med satanistiska vansinnesdåd, menar knarkdebattören Allan Rubin.
  • Allan Rubin. Bild: Jurek Holzer/TT
    Allan Rubin.

Kontroversiell knarkdebattör stoppas

Knarkdebattören Allan Rubin har påstått att hasch kan kopplas till satanistiska vansinnesdåd. Trots det blev han inbjuden som talare vid kommunen och länsstyrelsens konferens om narkotika i Linköping. Efter Dagens ETC:s artikel stoppas nu den kontroversiella debattören från att medverka.

Läs också: "Tragiskt med oseriösa aktörer i narkotikapolitiken"

Förra veckan avslöjade Dagens ETC att den mycket kontroversiella drogdebattören Allan Rubin bjudits in att föreläsa på en konferens om narkotika 4 november. Arrangörer är Linköpings kommun och länsstyrelsen.

Nu drar kommunen tillbaka Allan Rubins inbjudan. Anledningen är att han är debattör och inte passar in i den kunskapsinriktning som konferensen ska ha, enligt kommundirektör Joakim Kärnborg.

–Det är såhär att programkommittén har kommit med ett nytt förslag, Fred Nyberg, som är professor i biologisk beroendeforskning. Det här är en kunskapsdag, ett kunskapsseminarium. Han har erkänd kunskapsnivå och är inte bara en debattör, säger Joakim Kärnborg.

Saknar utbildning

Allan Rubin saknar formell utbildning på narkotikaområdet och fick redan på 1980-talet kritik för sina påståenden. I intervjuer med TT har han bland annat sagt: ”Hasch kan förknippas med terrorism och hasch kan vara förklaringen till bestialiska och politiskt obegripliga våldsdåd” och ”i takt med drogernas spridning ökar satanstron och ockultismen.”

Ändrade ni er efter att detta uppmärksammades i media?

– Tidsmässigt är det efter det, men vad som är grunden kan jag inte svara på. Jag är inte del i programgruppen och vet inte om man haft förfrågan i luften från Fred Nyberg eller valt att agera efteråt, säger Joakim Kärnborg.

”Försökt få mix”

När Dagens ETC förra veckan pratade med Anders Netin, utvecklingsstrateg vid Linköpings kommun, sa han att han var medveten om att Allan Rubin uppfattades som kontroversiell.

Anledningen att han ändå skulle föreläsa var just att han inte var forskare.

– Vi vet att han inte har någon doktorsexamen eller liknande. Men vi har försökt få en mix på föreläsarna, det är flera andra som har hårdfakta och hög akademisk profil, sa Anders Netin förra veckan.

Nu vill han inte uttala sig om varför Allan Rubin stoppats.

– Jag måste hänvisa till min chef Joakim Kärnborg. Han kan svara på detta, säger Anders Netin.

Joakim Kärnborg kan dock inte svara på hur det rimmar med Netins tidtagare uttalande om mix att ersätta en debattör med en forskare.

– Det uttalandet får stå för honom, det vi ska organisera är en kunskapsdag.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter