Upplands Väsby är skolkoncernernas mecka. Här går mer än varannan elev på en friskola. Inför valet sa Suzanne Enell, socialdemokrat då i opposition, att de många friskolorna förstörde utbildningen i kommunen. Förstörd planering och höga kostnader i förhållande till elevernas resultat var några av de saker som hon nämnde. Efter valet tog Socialdemokraterna över styret av kommunen tillsammans med Liberalerna och det lokala partiet Väsbys bästa. Suzanne Enell har fått ansvar för skolfrågan. Men avveckla eller stoppa nya friskolor, det kan hon inte.
– Det är svårt eftersom det är Skolinspektionen som gör den slutliga bedömningen. Här önskar vi ett kommunalt veto, säger hon.
Istället har Upplands Väsbys nya ledning bestämt att det ska byggas nya skolor och att kommunen själva ska driva dem.
– Om kommunen själva startar upp nya, bra skolor minskar potentialen och intresset för privata aktörer att etablera sig i kommunen.
Väcker frågor
I Upplands Väsby finns idag två skolor som drivs av Thorengruppen. Den ena är en grundskola och den andra är Yrkesgymnasiet som nyligen köptes upp av Thorenkoncernen.
– Även om vi inte har uppmärksammats om något avvikande gällande Thorens drift av de här skolorna, så är det naturligt att negativa avslöjanden om brister runtom i landet väcker frågor om verksamheten, säger Susanne Enell.
I grannkommunen Solna däremot står det nya styret, med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet, nu med konsekvenserna av Skolinspektionens beslut att dra in tillståndet för Thoren Business School.
– Det är hemskt att vi har ett system som kan tillåta att sånt här inträffar. Vi behöver en ändring på riksnivå, säger Eva Eriksson (S), kommunalråd.
Hon menar att det inte finns mycket som kommunen hade kunnat göra för att förhindra situationen för eleverna på Thorenskolan.
– De lever sitt eget liv och det är Skolinspektionen som ger tillstånd till skolorna.
Stoppa nya skolor
I Stockholm, där Thoren Business School fått kritik och måste betala ett vite på en miljon kronor om inte bristerna åtgärdas, finns också flera andra Thorenskolor. Emilia Bjuggren (S), borgarråd med ansvar för skolan, är orolig.
– Jag tycker att vi kommuner som har hemkommunsansvar för eleverna också borde ha rätt att ställa krav på skolor som etablerar sig, men som regelverket ser ut nu har vi ingen sådan möjlighet.
Även hon vill se ett kommunalt veto som gör det möjligt för kommunerna att stoppa nyetableringar av friskolor.
– Det rimliga vore att kommunerna får bedöma vilka skolor som behövs för att alla elever ska kunna få den utbildning de har rätt till. Och självklart borde ingen kunna göra vinst på att ha lägre lärartäthet, sämre löner eller färre specialpedagoger.