Hoppa till innehållet

Inrikes

KD:s partisekreterare Johan Ingerö avgår

Johan Ingerö (KD).

Johan Ingerö (KD).

Bild: Jonas Ekströmer/TT

Dagens ETC

Efter ett halvår på posten som Kristdemokraternas partisekreterare slutar Johan Ingerö med omedelbar verkan. Det meddelar partiet i ett pressmeddelande.

– Johan Ingerö har tjänstgjort som partisekreterare under en händelserik övergångsperiod där Kristdemokraterna gått från opposition till regeringsställning. Hans väldokumenterade kommunikativa förmåga och politiska kunnande har kommit väl till pass. Jag vill tacka Johan Ingerö för hans många år i partiets tjänst och önska honom lycka till, säger Ebba Busch, partiledare i pressmeddelandet.

Kristdemokraternas presschef Mia Widell uppger att anledningen till att Johan Ingerö lämnar är att partiet vill blicka framåt.

– Han rekryterades för att han har en god kommunikativ förmåga och under den övergångsperioden som han varit partisekreterare har vi gått från opposition till regeringsställning. Och då har det kommit väldigt väl till pass. Nu tittar vi framåt där de blir en viktig uppgift att utveckla och stärka organisationen inför kommande val. 

Men han slutar ändå med omedelbar verkan, är det något som har hänt?

– Det är ett sådant uppdrag, ett förtroendeuppdrag, så har man bestämt sig är det lika bra att lämna direkt. 

Är det hans egen önskan att lämna?

– Jag vet inte, men det har skett i god dialog och det kommer att utses en ny partisekreterare och vi trycker på det interna arbetet.

När Johan Ingerö utsågs till partisekreterare i oktober 2022 lät det annorlunda. Då uttalade Ebba Busch sig så här i ett pressmeddelande:

– Johan Ingerö är en nyckelspelare i laget, nu kommer vi arbeta för en än starkare kristdemokrati 2026.

Johan Ingerö är tidigare Timbrochef och hade jobbat inom Kristdemokraterna sedan 2018. Han har även gjort sig känd som hårt svingande högerdebattör på Twitter.

KD:s partistyrelse hade inte informerats om att Johan Ingerö skulle sluta, rapporterar Expressen.

Tills en ny partisekreterare har utsetts tjänstgör den biträdande partisekreteraren Fredrik Noreback som tillförordnad.