Inrikes.

2017-02-16 12:30

”Kapitalismen är omgiven av myter”

Tre frågor till Kajsa Ekis Ekman, som i söndags kritiserade kapitalismen på bästa sändningstid i SVT:s program Idévärlden: ”Det finns en rädsla i Sverige för att ta i ämnet.”

Vad har du fått för reaktioner på programmet?

– Många har hört av sig och säger att de tycker synd om mig för att det var tre mot en. Men som jag ser det är det främst synd att det blir så låg nivå så fort det ska talas om kapitalism. Det är som om det finns en rädsla i Sverige för att ta i ämnet, som om något hemskt skulle hända om vi vågar oss på att förstå vårt ekonomiska system. Om man studerar marxismen kan man till exempel förstå varför det blir kris, istället för att bli tagen på sängen varje gång som många klassiska nationalekonomer blir. Vid krisen 2008 sa samtliga att de "inte hade någon aning om att detta skulle hända". 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Varför är det viktigt att kritisera kapitalismen?

– För att inte bli lurad. Kapitalismen är omgiven av myter, några förekom också i programmet, som att den skulle vara samma sak som demokrati och frihet. Kapitalismen uppkom på 1600-talet, demokrati infördes inte förrän flera hundra år senare när folket krävde det. Franska revolutionen, arbetarrörelsen och kvinnorörelsen införde demokrati. Samtidigt höll sig den kapitalistiska världen med kolonier som omfattade en tredjedel av världen långt in på 1900-talet, och där rådde inte demokrati. På ett kapitalistiskt företag råder inte demokrati. Kapitalism handlar om att ackumulera vinst hos ett fåtal, inget annat.

Finns det något man som individ kan göra för att skapa förändring?

– Inte helt ensam, men tillsammans med andra. Vi är 90 procent lönearbetare i Sverige – vi har gemensamma intressen. Om vi skulle stå upp som en enad man skulle kapitalisterna inte ha en chans. Men de tjänar på att vi bråkar med varandra istället så de håller sig osynliga, och medan de tar allt mer av kakan ska vi slåss med varandra om smulorna.