Inrikes.

2020-01-20 11:01
Emil Källström (C), finansminister Magdalena Andersson, Karolina Skog (MP), och Mats Persson (L) presenterar nya satsningar under en pressträff i riksdagens presscenter. Bild: Fredrik Persson/TT
Emil Källström (C), finansminister Magdalena Andersson, Karolina Skog (MP), och Mats Persson (L) presenterar nya satsningar under en pressträff i riksdagens presscenter.
Puffetikett
Dagens ETC

Januaripartierna ger besked om välfärden – skjuter till 5 miljarder

Efter påtryckningarna – regeringen och samarbetspartierna har presskonferens om satsningar på välfärden.

Regeringen och samarbetspartierna C och L går nu ut med satsningar på 5 miljarder extra till kommuner och regioner. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Både Vänsterpartiet och Moderaterna har den senaste veckan presenterat stora satsningar på välfärden, och hotat att fälla regeringen om de inte gör kraftiga satsningar. 

Vänsterpartiet kräver 10 miljarder kronor extra till välfärden, medan Moderaterna kräver 3 miljarder. Även Sveriges kommuner och regioner, SKR, har gått ut med krav på ökade satsningar. 

På en pressträff under måndagen presenterade de ekonomisk-politiska talespersonerna från de fyra samarbetspartierna i Januariöverenskommelsen, S, MP, C och L, de nya satsningarna på välfärden, skolan, äldreomsorgen och rättsväsendet. 

– Vi vill se ytterligare fem välfärdsmiljarder för 2020 och fem ytterligare miljarder för 2021, säger finansminister Magdalena Andersson (S) på pressträffen. 

Pengarna ska läggas in i vårändringsbudgeten. 70 procent, 3,5 miljarder kronor, ska gå till landets kommuner och 30 procent, 1,5 miljarder till regionerna. Samtidigt får rättsväsendet 750 miljoner extra i vårändringsbudgeten. 

– Det här vår bedömning av vad som är väl avvägt i det här läget, svarar Magdalena Andersson på en fråga om att Sveriges kommuner och regioner begärt mer pengar för att klara läget.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt menar att satsningen är välkommen, men inte tillräcklig. 

"I tisdags krävde Vänsterpartiet minst tio extra miljarder till kommuner och regioner för att klara välfärden. Idag skjuter januaripartierna till fem nya miljarder. 

Det innebär mindre nedskärningar än planerat, men det räcker inte för att klara välfärden. Mer pengar krävs", skriver Sjöstedt på Twitter. Och under eftermiddagen svarade partiet med en presskonferens, där man meddelade att man ej var nöjda med de fem miljarderna.

Största LO-förbundet Kommunal tar emot satsningen med glädje. 

"Ett väldigt välkommet besked. En fördubbling av pengarna det här året är precis vad Kommunal krävt som ett första steg för att säkra framtidens välfärd", skriver fackförbundet på Twitter.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor är skeptisk till satsningen. 

”Välfärden behöver mer än det Januaripartierna nu yrvaket ger besked om. Vi litar inte på att regeringen i slutänden kommer klara av att leverera det vård och omsorg behöver. KD går nu in i skarpa förhandlingar om en tilläggsbudget”, skriver hon på Twitter.