Inrikes.

2014-11-18 12:35
"Det blåser mest på sommaren", sa FP-ledaren Jan Björklund i Aktuellt igår. Något som inte stämmer. Bild: SVT
"Det blåser mest på sommaren", sa FP-ledaren Jan Björklund i Aktuellt igår. Något som inte stämmer.

Jan Björklunds vindfiasko: "Han är alldeles snurrig"

”Det blåser mest på sommaren”, påstod Jan Björklund i en energidebatt i går – något som inte alls stämmer.
   – Nu är Björklund alldeles snurrig, tänkte jag, säger SMHI-klimatologen Lennart Wern.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

I går debatterade miljöminister Åsa Romson och folkpartiledaren Jan Björklund energi i Aktuellt. Björklund förespråkade kärnkraft med argumentet att vindkraft bara ger tillräckligt med energi på sommaren eftersom det blåser mer då än på vintern.

– Det är naturen själv som har åstadkommit detta. Det blåser allra mest på sommarhalvåret men vi behöver allra mest el på vinterhalvåret. Det gör att om vi hårdsubventionerar energislag som inte funkar så bra på vintern och samtidigt lägger ner det som funkar på vintern kommer vi att få väldigt stora elbrister framöver, sa Björklund.

Men det är tvärtom. Det blåser mer på vinterhalvåret än på sommarhalvåret. SHMI:s klimatolog Lennart Wern såg debatten och reagerade när han hörde Björklunds påstående.

– Jag hajade till och tänkte att nu är Björklund alldeles snurrig. Jag tror han blandat ihop vindenergi med solenergi. Man får ju mer solenergi på sommaren än på vintern men det blåser mer på vinterhalvåret. Lite märkligare är att Åsa Romson inte reagerade på det, säger Lennart Wern.

Tror du Björklund försökte en fuling eller bara gjorde ett misstag?

– Jag tror han gjorde någon form av tankegroda och tänkte fel. Misstag och att tänka fel gör alla. I går var det Björklunds tur och jag tror absolut inte det var något avsiktligt. Många reagerade och han lär ha fått höra det efteråt.

Under debatten påstod Björklund också att högre skatt på kärnkraft och subventioner av vindkraft leder till ökat fossilberoende och nya kolkraftverk.

– Tyskland har ju valt eran linje. De lägger ner kärnkraften och så bygger de vindkraft men det räcker inte och istället inviger de nya kolkraftverk, sa han till Åsa Romson.

Hon högg tillbaka direkt och klippte av Björklund.

– De har i Tyskland byggt betydligt mer förnybar energi än det de lagt ner på kärnkraftssidan så de ersätter faktiskt även gamla fossila bränslen, sa Romson.

Efter mediereapportering och twitterhån valde Björklund att backa på tisdagseftermiddagen. I ett skriftligt uttlande beklagar han sitt påstående om om att det blåser mest på sommaren. Han fortsätter dock att hävda att vindkraft är särskilt dåligt under vintern.

"I SVT påstod jag att det blåser mindre på vintern, vilket är felaktigt. Jag beklagar det. Detta ändrar dock inte huvudslutsatsen; ett stort beroende av vindkraft kommer att skapa stora problem på vintern när vi har behov av att all kraftproduktion levererar el hela tiden. Vi får då importera el vindfria dagar, om vi har gjort oss alltför beroende av vindkraft.", skriver Björklund. 

 

Här kan du se hela inslaget om vindkraften. (Inslaget börjar vid 18 min 50 sek, debatten vid 21 min.)