Inrikes.

2017-10-14 17:45
Utanför Ica Maxi i Mölndal träffar Dagens ETC Ingegerd, som i vredesmod plöjer genom hopen av svartklädda nazister. Bild Tomas Ohlsson
Utanför Ica Maxi i Mölndal träffar Dagens ETC Ingegerd, som i vredesmod plöjer genom hopen av svartklädda nazister.

Ingegerd prisas för sitt motstånd mot NMR

”Tanten med kundvagnen” samt en barnfamilj, som även de stod upp mot nazisterna i NMR utanför ICA Maxi, prisas av organisationen Inte rasist, men. Tillsammans får de dela på 14 000 kronor.
"Vi vill uppmärksamma och stötta de här vardagshjältarna", säger Myra Åhbeck Öhrman från IRM.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Många har läst om och sett videon på Ingegerd som Dagens ETC sprang på utanför Ica-butiken i Göteborg där nazister från Nordiska motståndsrörelsen, NMR, hade samlats. Hon tågade med sin kundvagn rakt genom hopen av svartklädda så att de tvingades till att skingra sig.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Jag är förbannad. Varför ska de komma hit och förstöra? Jag kör rakt på dem. Rakt på dem, sa hon till Dagens ETC i samband med händelsen.     

Nu väljer den ideella organisationen Inte rasist, men (IRM) att hedra Ingegerd samt en barnfamilj, som även de på egen hand ställde sig upp och utmanade nazisterna utanför Ica i Göteborg. Tillsammans får de dela på en prissumma på 14 000 kronor, för sin insats mot främlingsfientligheten.

– Vi läste er text om Ingegerd och kände att vi ville göra något för henne. Vi hade lite pengar över efter vår kampanj mot NMR och kände att vi ville använda dem för att stötta de här människorna, som ensamma ställer sig upp mot nazismen, säger Myra Åhbeck Öhrman, talesperson för IRM.

Viktig markering

Johanna, som var på Ica för att handla tillsammans med sin man Jeff och deras lilla dotter, skyndade sig in i mataffären för att köpa en tuschpenna och tillverka en banderoll med texten ”Inga nazister på våra gator”, när de fick syn på demonstranterna från NMR.

– De här 7 000 kronorna de nu får av oss tänker vi att de kan lägga på att fortsätta handla i mataffären och på att hålla nazisterna borta därifrån, säger Myra Åhbeck Öhrman och skrattar.     

Att hylla deras insats med ett pris tänker hon är en viktig markering.

– Vi vill uppmärksamma och stötta de här vardagshjältarna som visar att man inte behöver vara våldsam eller ”vänsterextrem” för att stå upp mot rasismen. Det som folket i Göteborg visade under den här helgen var just det, att alla människor kan enas kring det här. Det behöver inte handla om våldsamt motstånd, säger Myra Åhbeck Öhrman.

Johannas man Jeff säger att det är viktigt att säga ifrån.

– Säg någonting! Gör någonting! Jag vet att det låter som en kliché, men seriöst, nästa gång det står nazister utanför McDonald’s på Avenyn, konfrontera dem! Säg åt dem att de inte är välkomna. Se till att människor omkring dig vet att de inte är välkomna. Använd inte våld, var inte dum. Låt dem bara veta att vi är många fler, säger han.