Hoppa till innehållet

Intervju

Individens frihet eller samhällets skydd

Det finns ett egenvärde i att ta reda på hur partierna positionerar sig på skalan mellan individens frihet och statsmakt, menar Torgny Klasson.
Det finns ett egenvärde i att ta reda på hur partierna positionerar sig på skalan mellan individens frihet och statsmakt, menar Torgny Klasson. Bild: Bild: Linda Alfons

ETC Växjö.

Individens frihet eller statsmakt. Det är de två ytterligheterna för hur ett politiskt parti kan ställa sig när det gäller hur tekniken kan användas för att kontrollera och skydda medborgarna. Det blev tydligt i debatten kring FRA:s signalspaning 2008. Men många partier intar en kompromisshållning, visar en avhandling vid Linnéuniversitetet.

Torgny Klasson, forskare i statsvetenskap, presenterade i början på månaden en avhandling om hur de politiska partierna ställer sig i frågor som rör informationsteknik. Han har tittat på fyra olika debatter: sekretesslagen, personuppgiftslagen, lag om hemlig rumsavlyssning och FRA-lagen. I samtliga fall är det vanligt förekommande att partierna befinner sig någonstans på skalan mellan personlig integritet och statsmakt. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Växjö!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00