Inrikes.

2021-02-11 15:50
Maein Buyian. Bild: David Johansson
Maein Buyian.
Puffetikett
Dagens ETC

Indian Garden viker sig 
– betalar ut skadestånd

Efter Dagens ETC:s granskning återupptog Indian Garden de strandade förhandlingarna med facket. Nu har restaurangkedjan gått med på en förlikning och kommer betala skadestånd till den tidigare anställde Maein Buyan.

– Det har aldrig handlat om pengar. Det viktigaste är att sanningen kommit ut och vi visar att de går att få upprättelse, säger han.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Maein Buyan har under flera månaders tid försökt få Indian Gardens ägare att hörsamma hans krav på utebliven lön och kompensation för vad han anser var en regelvidrig uppsägning. När han anställdes blev han lovad en lön på 17 000 kronor i månaden.

När det var dags för påskrift av anställningskontraktet hade summan sänkts till 14 200 kronor. Dessutom flyttades han mot sin vilja till en av bolagets restauranger i Norrköping. Han arbetade i knappt två månader, för 36 kronor i timmen, innan han blev uppsagd. Via sitt fackförbund har han utan framgång försökt få sin tidigare arbetsgivare till förhandlingsbordet.

Det var först efter att Dagens ETC:s granskning av bolaget publicerades som Indian Garden återupptog förhandlingarna och på torsdagen presenterade arbetsgivaren ett förslag som Maein Buyan accepterade.

– Jag är väldigt glad över att vi nu är överens. Det är också skönt att det är över. Hade vi hamnat i rätten hade dröjt över ett år innan det blev avgjort, säger Maein Buyan.

”Viktig seger”

Han säger att det är en seger inte bara för honom utan även för alla andra migranter som upplevt liknande villkor.

– Min seger mot Indian Garden visar att det är värt att ta strid och säga ifrån. Det är det viktigaste för mig. Förhoppningsvis kan fler ta mod till sig och ta strid, säger Maein Buyan.

Hur stort skadeståndet blir och andra detaljer i förlikningen får inte parterna avslöja offentligt, säger Emil Boss, förhandlingssekreterare på syndikalistiska SAC:s lokalavdelning Stockholms LS.

– Vi hade förhandling idag. Det vi kan säga är att vi kommit överens med bolaget och vi är jättenöjda med den förlikning vi har träffat.

Fakta

Dagens ETC har i flera artiklar granskat Indian Garden, med sju restauranger i Stockholm och en i Norrköping. Ägaren Razaul Karim hyllas för sin matlagning. Men medan han själv kan köra Rolls-Royce sliter hans anställda alla dagar i veckan – livrädda för att han ska få dem utkastade från Sverige.

Enligt källor säljer Indian Garden arbetstillstånd för mellan 60 000 och 100 000 kronor. Bolaget utnyttjar kryphålen i de regler för arbetskraftsinvandring som alliansen och Miljöpartiet drev igenom 2008. Sedan dess har fyra bulvanbolag, kopplade till Indian Garden, beviljats 115 arbetstillstånd av Migrationsverket. Det innebär att bolaget kan ha tjänat mellan sju och elva miljoner kronor på den illegala handeln.