Inrikes.

2017-11-20 18:00
  • Visselblåsaren Johan Sandberg hade kontakt med de utsatta kvinnorna och valde att agera. / Alexandra Kivelä blev under tre år sexuellt trakasserad av 42-åringen. Bild: Rolf Waltersson / Privat / Tomas Oneborg/SvD/TT
    Visselblåsaren Johan Sandberg hade kontakt med de utsatta kvinnorna och valde att agera. / Alexandra Kivelä blev under tre år sexuellt trakasserad av 42-åringen.
  • Illustration: Hilda Arneback
  • Illustration: Hilda Arneback

IF Metall tystade ner sexuella trakasserier

En man som haft förtroendeuppdrag i IF Metall är misstänkt för grov misshandel av sin flickvän under en facklig konferens. En annan högt uppsatt man ska ha sextrakasserat minst tre kvinnliga medlemmar i åratal – men han fick ändå blommor när han avgick.

Nu vittnar utsatta kvinnor i Dagens ETC om hur de konsekvent blivit ifrågasatta och utfrysta samtidigt som männens handlingar inte har tagits på allvar.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Nyligen delade IF Metall i Mälardalen en #metoo-artikel, men istället för ryggdunkar flödade ursinniga kommentarer som ”sluta skydda förövare” från de egna medlemmarna. Johan Sandberg, fackligt aktiv, skrev om ”tystnadskulturen och sexismen som genomsyrar organisationen”. Men istället för att bemöta kritiken raderades de kritiska inläggen.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Samtidigt lät IF Metall äldre inlägg ligga kvar. Ett av dem är en bild på en 32-årig facklig förtroendevald. Han misstänks för att ha slagit sin flickvän blodig i samband med en IF Metall-kurs, endast en månad innan bilden togs.

”Hårda knytnävsslag”

Misshandeln ska ha ägt rum i en hytt på Ålandsfärjan Cinderella för ett år sedan under en utbildningshelg för unga medlemmar i IF Metall. I hytten ska 32-åringen först ha krossat sin flickvän Evas mobil, sedan hennes kindben.

– Han slog mig med hårda knytnävsslag rakt i ansiktet. Det kändes som att han aldrig skulle sluta, och jag trodde inte att jag skulle komma levande därifrån, säger Eva.

Vid ett tillfälle, berättar Eva, bröt hon sig loss och knackade på granndörren, men ingen hörde och han slet in henne i hytten igen.

– Jag var djupt inne i normaliseringsprocessen och helt nedbruten. Till slut gav jag upp.

Eva bor i norra Sverige och hade träffat 32-åringen genom deras engagemang i IF Metall. Han var fackordförande, ersättare i kommunfullmäktige för Socialdemokraterna och engagerad i jämställdhetsfrågor.

– Men han begränsade mitt liv från första början, säger Eva.


Läs också: IF Metalls ordförande i Mälardalen om trakasserierna.

På onsdag: IF Metalls centralstyrelse svarar på kritiken.


Enligt Eva har han varit våldsam flera gånger när de träffats under IF Metall-möten på olika kursgårdar och konferensanläggningar. Men ingen i förbundet har reagerat.

I hytten morgonen efter vaknade Eva med ett igensvullet ansikte. Några tänder satt löst.

– Han kallade mig älskling, frågade varför jag måste göra så att han måste slå mig.

Eva uppsökte läkare och skadorna dokumenterades. Dagens ETC har tagit del av fotodokumentation och talat med flera vittnen som var med på båten. Ett par veckor efter kryssningen anmälde hon mannen för misshandel. 32-åringen nekar till brott.

Känner sig skuldbelagd

Efter anmälan hände ingenting. Det blev knäpptyst i organisationen, och Eva fick kämpa för att någon skulle reagera. I frustration kontaktade hon flera personer inom IF Metall Mälardalen där mannen varit förtroendevald samt högre upp i organisationen. Tiden gick, och först fem månader senare avgick 32-åringen motvilligt från sina fackliga och politiska uppdrag.

Förutom ett telefonsamtal från Robert Fredriksson, ordförande för Mälardalsavdelningen, har ingen hört av sig till Eva. Hon upplever att förbundet velat tysta ner det som hänt.

– Det har hela tiden känts som att man velat att det ska försvinna av sig självt då ingen från förbundet hörde av sig med varken relevanta frågor om själva händelserna eller om hur jag egentligen mådde.

Eva har idag mycket ångest och skuldbelägger sig själv.

– IF Metall har jättefina värderingar på pappret, men när man äntligen vågar prata om ett konkret problem så kändes det som att jag stod där helt själv. Tystnaden efteråt är nästan värre än misshandeln. Det känns som ett ytterligare skuldbeläggande.

”Han hade stor makt”

Det finns fler kvinnor som upplevt hur övergrepp tystats ner inom IF Metall. En 42-årig man med uppdrag för Metall i Mälardalen skrev den 8 mars i lokaltidningen att ”IF Metall … tar jämställdhetsarbetet på allvar”. Kort därefter skickade han en bild på sitt kön till en 20 år yngre kvinnlig medlem. Han ska under lång tid ha trakasserat minst tre kvinnor som han fått kontakt med på fackliga konferenser och utbildningsdagar.


Tipsa oss!

Har du som kvinna inom fackföreningsrörelsen  blivit utsatt för sexism, trakasserier eller andra övergrepp? Hör av dig till oss! Du får självklart vara anonym.


En av de drabbade är Alexandra Kivelä som fick penisbilder skickade till sig, och 42-åringen brukade ringa till henne på nätterna och flåsa i luren.

– Jag försökte få honom att sluta, men han lyssnade inte. Han vet att jag mår skit i perioder och han utnyttjade det, säger hon.

Trakasserierna pågick under tre års tid, men Alexandra Kivelä vågade först inte anmäla eftersom 42-åringen var fackordförande och hade höga kommunuppdrag för Socialdemokraterna. En annan drabbad kvinna vågade inte berätta för någon om trakasserierna.

– Han hade stor makt och jag var rädd för att bli utfryst på jobbet, säger hon.

Läs vidare på nästa sida: Plockades bort från uppdrag

Feministiskt fackförbund

• IF Metall kallar sig ett feministiskt fackförbund sedan kongressen 2014. Omkring 20 procent av medlemmarna är kvinnor.

• Har 313 000 medlemmar inom den svenska industrin. Förbundet organiserar arbetare inom bland annat plast-, stål-, kemi- och verkstadsindustrin.

• IF Metall har länge präglats av en machokultur och har kritiserats för att ha bromsat jämställdhetspotten som Kommunal drivit för att höja kvinnors löner inom LO-kollektivet.

Gärningsmännen

32-åringen

• Misstänks för misshandel.

• Uppdrag: Ersättare för Socialdemokraterna i kommunfullmäktige. Ordförande för lokal fackklubb samt ungdomsansvarig för IF Metall. Avgick från alla förtroendeuppdrag våren 2017.

42-åringen

• Tre kvinnor anklagar honom för sexuella trakasserier under flera års tid. Polisutredning nedlagd.

• Uppdrag: S-ledamot i kommunfullmäktige (S), styrelseledamot IF Metall Mälardalen. Avgick från alla förtroendeuppdrag våren 2017.

IF Metall-männen på kursgården

• Anklagas för sexuellt ofredande/trakasserier i samband med en facklig utbildning i slutet av oktober.