Inrikes.

2018-01-03 13:23
BILD: Vegard Wivestad Grøtt/Scanpix/TT

Idrottare vill stoppa utvisningar

Utvisningarna av ensamkommande flyktingbarn måste upphöra. Det menar en mängd svenska idrottsprofiler och idrottsföreningar.

Nu har över 70 idrottare och 120 klubbar skrivit under uppropet #fairplay.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Carolina Klüft, Stefan Holm, Henrik Larsson, Anna Haag, Therese Alshammar, Malin Baryard, Markus Näslund, Hedvig Lindahl och Kosovare Asllani.

Flera av Sveriges mest kända idrottsprofiler har skrivit under idrottsuppropet #fairplay. Sedan organisationen Vi står inte ut lanserade uppropet för två veckor sedan har allt fler anslutit sig – nu har över 70 idrottare skrivit under, och nästan 130 idrottsföreningar.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Tillsammans kräver de att ensamkommande ungdomar ska få stanna i Sverige. Och att de, precis som inom idrotten, ska behandlas rättvist: ”På alla nivåer inom den svenska idrottsrörelsen, från yngsta ungdomslag till landslag, pratar vi mycket om ”fair play” det vill säga ärligt och rent spel. Utifrån ovanstående så vill vi höja våra röster och säga: Vi tycker att den inhumana behandlingen av ensamkommande varken är schysst eller bygger på fair play.”

”Visa medmänsklighet”

En av dem som hoppas att de ensamkommande ska få stanna är friidrottaren Mustafa Mohamed.

– Hoppas verkligen uppropet resulterar i en positiv förändring, säger han till Aftonbladet.

En annan av dem som har skrivit under uppropet är Tobias Karlsson, handbollsproffs i tyska Flensburg och tidigare lagkapten för handbollslandslaget.

– För mig handlar det om att visa en viss form av medmänsklighet. Den tycker jag är representerad på ett vettigt sätt här i en viktig fråga. Om jag kan bidra till att folk får upp ögon för det här så vill jag gärna hjälpa till, säger han till Aftonbladet.

Idrottsuppropet

Över 70 idrottare och nästan 130 idrottsföreningar har skrivit under idrottsuppropet #fairplay.

Bland undertecknarna finns bland andra Carolina Klüft, Stefan Holm, Henrik Larsson, Anna Haag, Therese Alshammar, Malin Baryard, Markus Näslund, Hedvig Lindahl och Kosovare Asllani.