Inrikes.

2020-05-04 09:20
Bild: Shutterstock
Puffetikett
Dagens ETC

Hur fritt kan mitt barn leka under corona?

Kan mitt barn gå hem till klasskompisarna? Kan vi åka till simhallen? Låna leksaker av varandra? Barnläkaren Tobias Alfvén svarar på frågorna som barnfamiljer grubblar på i coronatider.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Barn blir väldigt sällan allvarligt sjuka av coronaviruset men det är ändå viktigt att tänka på smittspridningen bland våra yngsta. Det menar Tobias Alfvén som är barnläkare på Sachsska barn-och ungdomssjukhuset på Södersjukhuset och docent i global hälsa vid Karolinska Institutet.

– I Sverige går barnen fortfarande i skolan och förskolan under coronapandemin för att det är bra för barnen och bedömningarna som gjorts är att det är mer positivt att ha barnen i skolan än vad det är negativt ur smittspridningssynpunkt, säger han.

Får barnen gå hem och leka med kompisar efter skolan eller förskolan?

– Om de leker med samma barn som de umgås med i skolan ser jag inte det som något problem. Däremot är det viktigt att de håller god hygien. När de kommer hem ska alla tvätta händerna i 30 sekunder och gärna sprita händerna. Vänner som kommer på besök ska ha en egen handduk. Ju yngre barnen är desto svårare är det att hålla en god hygien. Jag skulle kanske inte ta hem fyra stycken tvååringar men om tioåringen vill ta hem bästa kompisen för att fika och plugga tillsammans går det bra.

Hjälper det att tvätta och sprita händerna?

– Det här viruset dör efter en ordentlig handtvätt och gärna lite spritande efteråt. Vi har sett att vi nu har mycket färre barn på akutmottagningarna med de vanliga infektionssjukdomarna. Det tror jag beror på att barn och föräldrar har varit så fantastiskt duktiga på att tvätta och sprita händerna. Det är viktigt att vi fortsätter med det.

Kan barnen leka med kompisar som inte går på samma förskola eller skola?

– Det är ett onödigt umgänge som ska undvikas. Vi ska minimera kontakterna. Att bjuda hem en annan familj blir ju att ta in andra kontakter. Jag skulle inte bjuda hem en annan familj på fika men att ses i en park och gå en promenad tillsammans fungerar bra.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Funkar det bra att ta med barnen till lekparken?

– Det är bättre att vara ute än inne. Men vi måste ha en social distans även i lekparken. Sitter det en massa föräldrar tätt kring en sandlåda som är full av barn är det kanske onödigt att gå dit. Men om det är en större sandlåda och alla har var sitt hörn är det inga problem. Vi ska undvika att umgås många tätt tillsammans.

Kan barnen byta och låna leksaker med varandra?

– Viruset överlever inte jättelänge på föremål, men under en period. Därför är det väldigt onödigt att dela leksaker. Det skulle jag undvika. Risken i sig är ganska liten men det är en onödig risk.

Om barnet har med sig ett gosedjur till affären eller på bussen, är det en risk?

– Nej, om barnet har med sitt gosedjur och håller det hos sig är det ingen risk. Gosedjur kan barnet ta med sig på stan.

Ska barnen få gå till sim­hallen?

– Det är en jättesvår fråga. Folkhälsomyndigheten säger, vilket jag håller med om, att vi ska undvika omklädningsrum där man byter om tillsammans. Och det är svårt att gå till simhallen utan att passera ett omklädningsrum. Framför allt mindre barn rör ju ofta på olika saker och pillar sig i munnen efteråt. Så i nuläget skulle jag undvika att gå till simhallen med barnen. Men jag har inte sett några studier på det här.

Kan barnen sova över hos kompisarna?

– Där är det svårt att säga ett rakt ja eller nej. Gäller det mindre barn tycker jag att man ska undvika det. Handlar det om större barn som har bra hygien och som tar med sig egna sängkläder och handduk och inte blandar sig med den övriga familjen har jag svårt att se att det ökar smittspridningen. Men generellt ska vi inte ha några stora sova över-kalas.

Går det bra att ta bussen eller tunnelbanan till förskolan eller skolan?

– Går det att gå eller cykla minskar man interaktioner med andra människor så det är en fördel. Vi ska minimera vårt användande av kollektivtrafiken just nu. Men går det inte att ta sig till förskolan eller
skolan på något annat sätt är man ju tvungen att åka kollektivt. Men då ska vi sitta med så god social distans som möjligt och försöka undvika att hosta och nysa. Om förälder eller barn är det minsta sjuka ska de hålla sig hemma. Det är jätteviktigt.

Enkät: Hur har ditt barns aktiviteter förändrats under coronaperioden?

Sara Petrini, 36, med Iris, 6,5 år

Operativ projekt­ledare, Aspudden

– Aktiviteter har ställts in. Och vi leker utomhus mest. Men vi har en granne som vi träffar ofta och då kan vi leka inne också. Det känns som att man är i samma cell.

Karin Hägg, 36, med Elsie, 4 år och i vagnen Konrad, 3 månader

Sjuksköterska, Midsommarkransen

Har även sonen August, 6 år:

– Normalt sett har jag mina två äldsta barn på förskolan men jag är föräldraledig med min tremånaders bebis och det har varit ont om personal på förskolan så nu är även de äldsta barnen hemma. Vi leker inte inomhus med kompisar utan försöker leka utomhus.

Sophia Anesten, 35, med Norah, 2 år

Socionom, Örnsberg

Hon har också barnen Alma, 10 år och Britta, 8 år:

– Barnen leker mer utomhus, och det är inga övernattningar hos kompisar. Men vi fortsätter med barnens fritidsaktiviteter inomhus.

Felix Netzell, 39, med Betsy, 8 år

Souschef, Älvsjö

De ska hämta storebror som är 9:

– Vi har blivit mer försiktiga. Men man försöker lita på varandra som föräldrar på att barnen inte har symptom och så. Det är inte lika lätt längre. Det blir mycket att träffas utomhus, att hänga i skogen. Och vi är väldigt bra på att tvätta händerna.