Inrikes.

2017-09-14 11:45
Yahya Hussaini höll tal under demonstrationen.
Yahya Hussaini höll tal under demonstrationen.

Hundratal ­protesterade i Vänersborg

Afghanska flyktingar i Vänersborg, där Sveriges största flyktingboende finns, demonstrerade i går mot utvisningar till landet.
”Sverige måste sluta utvisa oss som en gång blev välkomnade hit”, sade Yahya Hussaini.

Det var framför allt boende från asylboendet på Restad gård som under gårdagen samlades i en gemensam protest.

– Nu har många av oss bott i Sverige under två års tid. Nu riskerar många av oss att bli utvisade. Många av oss har lärt sig att prata svenska och försökt lära oss så mycket som möjligt för att kunna ge igen för all den kärlek och omsorg vi fått av er. Stoppa avvisningarna till Afghanistan, sa Yahya Hussaini, en av talarna, som samtidigt riktade ett tack till vänersborgare och Sverige.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Svårt att få tillstånd

Enligt Helena Löhman, integrationssamordnare för Svenska kyrkan Vänersborg och Väne-Ryr, har flyktingarna sökt tillstånd för sin demonstration tidigare, men då fått avslag.

Men i söndags fick de besked om att de har rätt att tåga från flyktingboendet vid Restad gård utanför Vänersborg in till centrum. Utöver boendet på Restad gård har Vänersborg även ett boende för ensamkommande barn. Därtill många placeringar i lägenheter i intilliggande Trollhättan.

– De vill påvisa att det här inte bara är en fråga för Stockholm. Vi har ett stort migrationsverk och Sveriges största asylboende här i Vänersborg, säger hon.

Saknar skälig förklaring

På förmiddagen var ett hundratal personer på plats utanför asylboendet. Helena Löhman säger att situationen är uppgiven bland många av de afghaner hon träffar.

– De känner sig åsidosatta och tycker inte att de får en skälig förklaring till varför de blir avvisade. Dels säger ­landet att de inte kommer att ta emot dem, dels finns det hot om misshandel, trakasserier och i värsta fall döden för dem som tvingas tillbaka. Regeringen måste se över reglerna och öppna upp för dem som har kommit hit, säger hon.