Hoppa till innehållet

Inrikes

Hon vill få vänstern att prata om genetik

”Nästan alla rika länder, där­ibland Sverige, har investerat i att ­undersöka sina befolkningars ­gener. Så jag tycker att vi har en plikt att prata om hur vi vill att den här forskningen ska tillämpas”, säger Kathryn Paige Harden.
”Nästan alla rika länder, där­ibland Sverige, har investerat i att ­undersöka sina befolkningars ­gener. Så jag tycker att vi har en plikt att prata om hur vi vill att den här forskningen ska tillämpas”, säger Kathryn Paige Harden. Bild: Press

Dagens ETC.

Psykologiprofessorn Kathryn Paige Harden menar att hur väl vi lyckas i skolan till stor del beror på våra gener. I sin uppmärksammade bok ”The Genetic Lottery” argumen­terar hon för att genetik kan bidra till ett jämlikare sam­hälle. Men kritiker menar att hon är inne på ett farligt spår.

Livet är ett lotteri. Ingen väljer sina föräldrar. Den som föds i en akademikerfamilj i medel­klassen får ett försprång i skolan jämfört med den som växer upp med missbruk och fattigdom. Men det finns också ett annat lotteri: vilka gener en person föds med. Psykologiprofessorn Kathryn Paige Hardens forskning pekar på att hur vi lyckas i skolan i ­högre grad än man tidigare trott handlar om våra gener.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Betala per vecka

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser