Hoppa till innehållet

Inrikes

Hon vill få vänstern att prata om genetik

”Nästan alla rika länder, där­ibland Sverige, har investerat i att ­undersöka sina befolkningars ­gener. Så jag tycker att vi har en plikt att prata om hur vi vill att den här forskningen ska tillämpas”, säger Kathryn Paige Harden.
”Nästan alla rika länder, där­ibland Sverige, har investerat i att ­undersöka sina befolkningars ­gener. Så jag tycker att vi har en plikt att prata om hur vi vill att den här forskningen ska tillämpas”, säger Kathryn Paige Harden. Bild: Press

Dagens ETC.

Psykologiprofessorn Kathryn Paige Harden menar att hur väl vi lyckas i skolan till stor del beror på våra gener. I sin uppmärksammade bok ”The Genetic Lottery” argumen­terar hon för att genetik kan bidra till ett jämlikare sam­hälle. Men kritiker menar att hon är inne på ett farligt spår.

Livet är ett lotteri. Ingen väljer sina föräldrar. Den som föds i en akademikerfamilj i medel­klassen får ett försprång i skolan jämfört med den som växer upp med missbruk och fattigdom. Men det finns också ett annat lotteri: vilka gener en person föds med. Psykologiprofessorn Kathryn Paige Hardens forskning pekar på att hur vi lyckas i skolan i ­högre grad än man tidigare trott handlar om våra gener.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Första månaden: 68 procent rabatt

Från

Läs en hel månad med superrabatt. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser