Från den 5 mars och fram till och med i slutet av förra veckan fanns en drop in-mottagning i ett gammalt nedlagt ambulansgarage vid Danderyds sjukhus. Där testade Mia Löf tillsammans med sina kollegor omkring 500 personer för covid-19. De som kom för att testa sig bokades in och anvisades till ambulansgaraget av vårdpersonal på Vårdguiden (1177). Undersköterskorna som jobbade med provtagningen tog prover genom att sticka upp tops i näsan på patienterna, medan de fortfarande satt kvar i sina bilar.
Provsvaren kom sedan hem till de testade inom 24–48 timmar.
– Drop in-mottagningen är nedmonterad just nu i väntan på nya direktiv, eftersom man har bestämt att vi i nuläget enbart ska fokusera på riskgrupper och svårt sjuka patienter, säger Mia Löf.
I stället jobbar hon, tillsammans med sina kollegor från infektionskliniken, nu på en ambulerande enhet, vars personal iklädda full skyddsutrustning går runt till de patienter på sjukhuset där det finns skäl att misstänka coronasmitta.
”Vi är lite luttrade”
Även om Mia Löf och hennes kollegor är iklädda den typ av skyddskläder som används vid högrisksmitta: skyddshandskar, ansiktsmasker, visir och långa rockar, finns ändå risk för att de kan smittas.
Något som hände den kinesiska läkaren Li Wenliang, som tidigt varnade för coronaviruset och sedan själv omkom i sviterna av sjukdomen.
– De som styr landet har sagt att är du inte i riskzonen, så ska du vara safe. Man får ju utgå ifrån att det stämmer. Sedan är det väl lite så också att vi på infektionskliniken, som dagligen jobbar med väldigt smittsamma sjukdomar, som tuberkulos och antibiotikaresistenta bakterier, vi är väl lite luttrade med.
Älskar sitt jobb
Frågan om att införa risktillägg för de vårdanställda som jobbar med de covid-19-smittade har dykt upp i debatten, men undersköterskan Mia Löf tycker inte något sådant behövs:
– Det blir ju väldigt många som ska ha det då. Alla på SL, lokalvårdare, tekniker med mera. Nä, nu får vi gilla läget och inte bara tänka på oss själva. Det här måste vi klara av genom att ställa upp och pitcha in tillsammans.
Hon berättar att hon alltid känt sig stolt över sitt jobb men att hon upplever något av en nytändning i och med det dramatiska läget som smittspridningen innebär.
– Du får inte missförstå mig, för jag är ju inte glad över att folk blir sjuka, men jag är så glad att jag dansar när jag går till jobbet nu, eftersom vi har en så otroligt fin sammanhållning i arbetsgruppen. Alla gör det där lilla extra, alla går upp på tå och hjälper varandra, hela tiden. Då är det roligt att jobba, säger Mia Löf.
Frågan är hur länge det fungerar bara, att ständigt befinna sig på tå?
– Personligen är jag lite knäpp av mig, för jag gillar den adrenalinruschen. Men att gå med den påslagen konstant, det kommer naturligtvis inte att fungera i längden, om vi inte får in någon extra personal.
Vill sprida lugn
Förutom provtagningar av patienter på andra avdelningar på sjukhuset, bidrar Mia Löf och hennes kollegor med något annat värdefullt när de kommer inrullande med sin specialkunskap om infektionssjukdomar.
– När vi kommer lugnar såväl patienter som personal ner sig. Vi brukar säga det, att ni kan gå in och hålla handen, det är inte farligt. Det är lätt att en patient blir väldigt isolerad annars. Vi får inte vara rädda för dem!
Samma ord vill Mia Löf gärna förmedla vidare till svenska folket:
– Som Lottie Knutsson sa: ”Ta det lugnt, det kommer att gå över, även om det tar lite tid”. Folk får lära sig att bli lite mer introverta nu bara. Öppna en god bok och landa i läget som det är.