Inrikes.

2016-05-20 10:03
I ett och ett halvt år har Anna Kinberg Batra varit partiledare för Moderaterna. Sedan dess har partiet gått från vädjan om ”öppna hjärtan” till krav på ”andningspauser”.  Bild: Claudio Bresciani/TT
I ett och ett halvt år har Anna Kinberg Batra varit partiledare för Moderaterna. Sedan dess har partiet gått från vädjan om ”öppna hjärtan” till krav på ”andningspauser”.

Högermoderaterna har vaknat till liv

Sedan Anna Kinberg Batra tog över partiledarskapet har Moderaterna långsamt glidit tillbaka i gamla hjulspår. Inte minst i flyktingfrågan har tonen skärpts rejält. Nu vill Muf fälla regeringen med en gemensam alliansbudget. Vad är det som hänt?

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Snart har ett och ett halvt år gått sedan Anna Kinberg Batra officiellt efterträdde Fredrik Reinfeldt som partiledare för Moderaterna. Sedan dess har svensk politisk debatt präglats av migrations- och integrationsfrågor. Och Moderaterna har tvingats ta ställning. Partiet har gått från Fredrik Reinfeldts vädjan om ”öppna hjärtan” till krav på ”andningspauser”.

– Fredrik Reinfeldt lade om värderingar i identitetsfrågor, asylmottagning och homo-sexuellas rättigheter. Vad vi ser nu är en omvänd anpassning till ett intolerantare värderingsklimat, säger Mattias Svensson, före detta redaktör för liberala tidningen Neo.

Anna Kinberg Batra övertog i praktiken Fredrik Reinfeldts roll som partiledare direkt efter valet 2014, även om hon inte blev formellt vald förrän i jan­uari 2015. Tidigt under hennes partiledartid kom en utredning från Moderaterna som syftade till att öka möjligheten till större flyktingmottagande.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


 

”Dramatisk förskjutning”

Under hösten 2015 framträdde dock en mer karg ton. På partistämman slog Anna Kinberg Batra fast att partiet varit ett ”arbetarparti som gått till val utan jobbpolitik”. Och hon inledde en ”omprövning av vår migrations- och integrationspolitik”.

Idag vill Moderaterna ha tillfälliga uppehållstillstånd istället för permanenta, skärpta regler för anhöriginvandring och hårdare ålderskontroller för flyktingbarn.

– I invandringspolitiken ser vi en dramatisk förskjutning, säger Marja Lemne, statsvetare vid Stockholms universitet.

Läs vidare på nästa sida: Överkörd internt

Tre stora förändringar sedan Anna Kinberg Batra tog över

Flyktingpolitiken

Sommaren 2014 höll Fredrik Reinfeldt ett tal som kommit att bli svensk politisk historia, där han manade svenska folket att ”öppna sina hjärtan” för flyktingar. Idag ser partiets hållning annorlunda ut. Bland annat ska den som fått avslag på sin asylansökan mötas av hårdare press på att lämna landet, och möjligheterna till anhöriginvandring begränsas.

– Moderaterna försöker neutralisera Sverigedemokraterna genom att föra en debatt åt deras håll, säger Aron Etzler, författare till Reinfeldteffekten.

En allmänt hårdare ton

En tuffare retorik kan sägas gälla kring Moderaterna sedan Fredrik Reinfeldt lämnade. Förutom de tuffa åtgärderna i flyktingpolitiken märks det bland annat i förslag om oanmälda hembesök hos den som lever på försörjningsstöd.

– Moderaterna har lagt sig till med en ytterkantsretorik, framförallt vad gäller asyl, säger Mattias Svensson, före detta redaktör för liberala tidningen Neo.

Mindre tydligt ledarskap

Fredrik Reinfeldts tid som partiledare och statsminister präglades generellt av oerhört goda förtroendesiffror. Men i dagsläget lider i princip alla partier och partiföreträdare av svagt förtroende hos väljarkåren, och Anna Kinberg Batra är inget undantag. Kanske är det därför hon har svårare att färga partiets hållning i flyktingfrågan med de mer socialliberala idéer hon företrätt i riksdagen.

– Jag upplever inte att Anna Kinberg Batra alls har samma kommando inom partiet och Alliansen som Fredrik Reinfeldt hade, säger Marja Lemne, statsvetare vid Stockholms universitet.