NÄTVERKET.

2018-06-19 16:00
David Bergquist / Tor Paulsson. Bild: Privat / Sofie Wiklund/TT
David Bergquist / Tor Paulsson.

Hemlig nazistsekt har infiltrerat SD

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Ledarpersonerna i Nätverket

Tor Paulsson

Ledare för Nätverket

Ålder: 48 år

Bor: Vallentuna

Bakgrund: Var på 1990-talet aktiv i nazistiska Hembygdspartiet och senare ledamot i Sverigedemokraternas partistyrelse (1998–2001). Medgrundare av det främlingsfientliga partiet  Nationaldemokraterna men sommaren 2004 uteslöts han efter att han dömdes till tio månaders fängelse för grov misshandel av sin sambo.


Vet du mer om Tor Paulssons nätverk eller SD-politikernas högerextrema kopplingar?

Hör av dig! Du kan självklart vara anonym.


Bild: Eigil Söderin

Anders Steen

Tor Paulssons närmaste man i Nätverket

Ålder: 73 år

Bor: Hallstavik

Bakgrund: 1998 representerade han Sverigedemokraterna i Haninge kommunfullmäktige. Uteslöts ur SD och grundade sedan Nationaldemokraterna tillsammans med bland andra Tor Paulsson. Under tre års tid var han partiledare för Nationaldemokraterna. Är dömd för flera fall av ekonomisk brottslighet. Är sambo med Tor Paulssons mamma Marie Sjöqvist.

Jörgen Kromann

Nätverkets ideolog

Ålder: 70 år

Bor: Nykvarn

Politiska uppdrag: Kandiderar till riksdagen för Nordiska motståndsrörelsen.

Bakgrund: Var under 2000-talets början en av Nationaldemokraternas frontfigurer. Senare blev han aktiv i Svenskarnas parti och när partiet lades ner gick han över till Nordiska motståndsrörelsen. Fick uppdrag av Tor Paulsson att skriva Nätverkets politiska program.

Åke Blomdahl

Medlem i Nätverket

Ålder: 63 år

Bor: Stockholm

Bakgrund: Var tidigare ledamot i Nationaldemokraternas partistyrelse. Är idag återkommande skribent i högerextrema tidningen Nya tider. Han har som ordförande för  ”Föreningen vår tids kulturliv” bokat offentliga lokaler åt andra högerextrema organisationer, bland annat NMR och Nationell ungdom.

Läs vidare på nästa sida: Tidslinje

Nationaldemokraterna

• National-demokraterna bildades 2001 av Tor Paulsson, hans mamma Marie Sjökvist samt hennes sambo Anders Steen. Det var ett ultra-nationalistiskt parti vars mål var att etablera ett etniskt och kulturellt homogent Sverige.

• Efter interna stridigheter lades partiet ner 2014.

Källa: Nationalencykolopedin

Entrism

• Är en politisk taktik som innebär att en organisation låter sina medlemmar, som behåller lojaliteten till ursprungs-organisationen, infiltrerar en annan politisk organisation. Syftet kan vara att värva medlemmar, ta över eller påverka den andra organiationen i en viss riktning.

Vill du veta mer?

Adolf Hitler, Vitt ariskt motstånd, mångmiljardblunder, förslag om abortförbud och dödsstraff. Det finns mycket att gräva i när det gäller Sverigedemokraternas förflutna. Se några av klippen på ETC Play!