Inrikes.

2020-10-28 10:20
 • Trots ett miljardöverskott drar Region Stockholm in på hjälpmedel till fuintionsnedsatta. Bild: Gorm Kallestad/NTB scanpix/TT
  Trots ett miljardöverskott drar Region Stockholm in på hjälpmedel till fuintionsnedsatta. 
 • ”Detta förslag skapar också incitament att lämna tillbaka hjälpmedel som man inte använder”, säger Regionrådet Ella Bohlin (KD). Bild: Marko Säävälä/TT
  ”Detta förslag skapar också incitament att lämna tillbaka hjälpmedel som man inte använder”, säger Regionrådet Ella Bohlin (KD).
 • Kerstin Kjellin har påbörjat en juridisk process mot regionen då hon anser att beslutet inte kommit till på ett lagligt sätt. Bild: Privat
  Kerstin Kjellin har påbörjat en juridisk process mot regionen då hon anser att beslutet inte kommit till på ett lagligt sätt. 
Puffetikett
Dagens ETC

Hård kritik när Region Stockholm sparar in på hjälpmedel till funktionsnedsatta

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Regionrådet: “Den som har svårt med sin ekonomi kan vända sig till kommunen för bistånd”

Regionrådet Ella Bohlin försvarar besparingarna för hjälpmedel till funktionsnedsatta med att regionen är i en pressad ekonomisk situation –  trots en redovisning på 3,3 miljarder kronor i överskott.

– I region Stockholm har vi varit väldigt generösa med en stor hjälpmedelbudget så det är rimligt att vissa nu blir egenvårdsansvar. Enligt budgeten innebär förändringarna bara tre procent av den totala budgeten för hjälpmedel. Besparingen skulle innebära 64 miljoner kronor, säger Ella Bohlin, vårdutvecklingsregionråd i Stockholm (KD).

Vad känner du inför de individer som nu inte kommer att ha råd med hjälpmedel?

– Regionen gör ingen ekonomisk analys av enskilda personers ekonomi. Den som har svårigheter att få sin ekonomi att gå ihop kan vända sig till kommunen för ekonomiskt bistånd. Detta förslag skapar också incitament att lämna tillbaka hjälpmedel som man inte använder.

Är det rimligt att göra besparingar på funktionsnedsatta samtidigt som regionen redovisar 3,3 miljarder i överskott?

– Det är inte så att vi har 3,3 miljarder i överskott, vi har förlorat biljettintäkter för 2,5 miljarder, vi kommer behöva varenda krona för att upprätthålla kollektivtrafiken. Jag har absolut förståelse för de som drabbas av det här, att det kan tyckas som ett märkligt beslut, men vi måste se till att vi har resurser för kärnverksamheten, för de med störst medicinskt behov, säger Ella Bohlin.

Varför är det nödvändigt att ta bort högkostnadsskyddet på 2 000 kronor som få ens kommer upp till enligt regionen själva?

– Om man inte skulle ta bort högkostnadsskyddet skulle vi införa ett digitalt system för detta och de kostnaderna skulle bli jättehöga.

Enligt Ella Bohlin har förvaltningen talat med samverkansrådet och pensionärsorganisationerna inför det politiska beslutet som i sin tur har ansvar att diskutera frågan bland enskilda förbund. Att man inte gjort en tillräcklig konsekvensanalys för alternativkostnader är däremot ingenting som Ella Bohlin kan svara på.

– Det får du fråga förvaltningen om. Enligt den information jag fått finns de beräkningar som krävs för att göra ett beslut, säger hon.

60 öres skattehöjning

Regionrådet Anna Sehlin (V) är upprörd över den blå majoritetens beslut. En 60 öres skattehöjning skulle kunna undvika besparingen och dessutom sänka priset för SL-kort enligt Sehlin.

– Man ska inte lägga ansvaret med kostnaden på till viss del redan utsatta personer. Vi har fått många synpunkter från organisationer som arbetar med funktionshindrade som säger att det kommer slå väldigt hårt mot deras medlemmar. Det är också kontraproduktivt att riskera att människor inte kan använda hjälpmedel på grund av ekonomiska skäl som leder till en sämre livsstandard och högre kostnader för samhället, säger hon.

Besparingar

Liknande besparingar har gjorts i Värmland 2016, Västmanland 2020 och Örebro 2019. Enstaka hjälpmedel har även övergått till egenansvar på Gotland, i Dalarna och Väster­botten. Ingen region har dock tagit bort lika många hjälpmedel som ­region Stockholm.

Hjälpmedel som tas bort

Borttagningen av­ ­­hjälpmedel görs efter fem principer enligt regionen:

Hjälpmedel som generellt inte kräver utprovning av hälso- och sjukvårdspersonal.

Hjälpmedel som inte behöver följas upp efter förskrivning.

Hjälpmedel som inte utgör någon risk för skada eller tillbud.

Hjälpmedel som saknar CE-märkning enligt det medicinsktekniska direktivet.

Hjälpmedel som finns tillgängliga på den allmänna marknaden.