Inrikes.

2017-06-09 12:23
Anton Thulin och Viktor Melin vid paramilitär träning i Ryssland. Bild: Skärmdump från VK/Polisen
Anton Thulin och Viktor Melin vid paramilitär träning i Ryssland.

Här militärtränas bombnazisterna i Ryssland

Två av de tre nazister som åtalades på fredagsmorgonen för bombattentat i Göteborgstrakten fick paramilitär träning i Ryssland. Männen är kopplade till Nordiska motståndsrörelsen och dåden misstänks vara ideologiskt motiverade. Men åklagaren väljer att inte klassa bombdåden som terrorbrott.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Viktor Melin, 23, Jimmy Jonasson, 50, och Anton Thulin, 20, är misstänkta för sammanlagt tre bombdåd. De har alla kopplingar till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.

Utredningen visar att två av de misstänkta, Anton Thulin och Viktor Melin, kort före attentaten fick paramilitär träning i Ryssland. Svenskarna genomgick den veckolånga paramilitära kursen ”Partisan” som anordnas av en rysk högerextrem milisgrupp i St. Petersburg.

Ett fotografi publicerat den 26 september 2016 i en högerextrem grupp på VK, den ryska motsvarigheten till Facebook, visar hur de båda svenska nazisterna iklädda uniformer poserar med automatvapen.

– Vi kan vidare se att två av de misstänkta strax före attentaten har fått militär utbildning i Ryssland, skriver Åklagarmyndigheten.

Missnöjda med ledarbyte

Vid två av de tre bombattentaten som männen misstänks för har bomberna detonerat. I november 2016 detonerade en sprängladdning utanför Syndikalistiskt forum, en samlingslokal för den autonoma vänstern i Göteborg. I januari i år sprängdes ytterligare en bomb utanför ett asylboende i Järnbrott.

Den tredje bomben som placerades utanför Lilleby camping i Torslanda briserande inte.

Polisen har i en beslagtagen dator hittat Skypechattar mellan Viktor Melin och Anton Thulin. Chattarna visar att de varit missnöjda med ledarbytet i Nordiska motståndsrörelsen. De ville att Klas Lund skulle återinstalleras istället för NMR:s nuvarande ledare, Simon Lindberg.

Kritiska till lokal ledning

De var också kritiska till organisationens lokala ledning i Västra Götaland (Näste 2) som de kallade ”patetiska”. Detta eftersom ledningen, enligt dem, i för stor utsträckning motsätter sig och försöker minska våldsanvändande mot politiska meningsmotståndare.

– Däremot kan åklagaren inte se att de aktuella gärningarna har något direkt koppling till organisationen, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Viktor Melin talar i en ljudinspelning som Säpo kallar en ”predikan” om ”Allfader Oden” och att de ska "ta tillbaka landet" och ingjuta fruktan i bland ”judar och muslimer”. Han talar om ett "vi", och Säpo gör tolkningen att han ser ”sig själv som en aktiv del i våldsanvändning mot dessa grupper av människor”.

Viktor Melin, 24 år

Åtalas för:

* Allmänfarlig ödeläggelse för att 11 november ha utlöst en bomb vid Syndikalistiskt forum på Övre Husargatan 27 i Göteborg.

*Försök till mord alternativt Synnerligen grov misshandel för bomben som den 5 januari 2017 som de utlöste på Axel Adlers gata 2 i Göteborg. Bomben exploderade i närheten av ett asylboende.

*Försök till allmänfarlig ödeläggelse för den ej utlösta bomben vid Lilleby camping i Torslanda.

Jonny Jonasson, 50 år

Åtalas för:

*Försök till mord alternativt Synnerligen grov misshandel för bomben som den 5 januari 2017 som de utlöste på Axel Adlers gata 2 i Göteborg. Bomben exploderade i närheten av ett asylboende.

*Försök till allmänfarlig ödeläggelse för den ej utlösta bomben vid Lilleby camping i Torslanda

Anton Thulin, 20 år

*Försök till allmänfarlig ödeläggelse för den ej utlösta bomben vid Lilleby camping i Torslanda.