Inrikes.

2021-02-12 14:25
Bild: Anders Wiklund/TT / Skärmdump
Puffetikett
Dagens ETC

Här deltar Ulf Kristersson (M) i SD:s propaganda-tv

Den nystartade tv-satsningen Riks fungerar som en propagandakanal för Sverigedemokraterna. Tidigare i veckan ställde M-ledaren Ulf Kristersson upp på en intervju med kanalen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

”Gräddfiler för illegala invandrare”, IS-terrorister, ”räkmacka till migranter”, islamistiska förskolor och ”bestialiska våldtäkter”. Lägg till hån mot socialdemokrater och miljöpartister så har du en god bild av de ämnen som programledarna på Sverigedemokraternas propagandakanal Riks ständigt återkommer till.

Till detta har nu Moderaternas partiledare Ulf Kristersson lånat ut sitt namn när han i torsdags lät sig intervjuas av Riks programledare Isabelle Eriksson.

– Han har ju sedan ett par år tillbaka markerat att SD är ett parti som alla andra, men det han gör nu är ju att ge dem ännu mer legitimitet. Riks är ju extrema om man tittar på deras innehåll, säger Anna-Lena Lodenius, författare som i flera år studerat extrema rörelser.

”Otroligt motsägelsefullt”

Att innehållet på Riks är just propaganda råder det enligt Anna-Lena Lodenius ingen tvekan om. Men det är inte bara Riks tydliga inriktning på att föra fram SD:s budskap som gör Ulf Kristerssons medverkan anmärkningsvärd. Utan också det faktum att Moderaternas partiledare för ett år sedan reagerade mycket starkt när SD-politikern Linus Bylund gjorde ett utspel om att "partiska” journalister ska kunna straffas med indragen lön eller sparkas från sina jobb.

"Sverigedemokraterna har under senare tid gjort ett par rejäla övertramp när det gäller mediernas frihet och oberoende", skrev då Ulf Kristersson på sin Facebooksida – för att markera att det behövs en rågång mellan politik och journalistik.

– Det är otroligt motsägelsefullt. Om jag får spekulera i hur han tänker så är det ju så att han inser att han inte har en chans att bilda regering efter nästa val utan stöd från SD. Så han har väl kalkylerat hur han kan få deras stöd, vilka eftergifter han kan göra, och då är det här en del i planen, att neutralisera relationen med SD ytterligare för att få deras stöd, säger hon.

Inga svar från M

Vad Moderaterna själva tycker om principfrågan om att medverka i andra partiers propagandakanaler och varför Ulf Kristersson gör det får Dagens ETC inget svar på. Vi har sedan mer än en vecka sökt Moderaterna, som svarat att de ”ska återkomma”. Och när Dagens ETC till slut får kontakt med Ulf Kristerssons presstalesperson är följande sms det svar som ges:

”Igår efter statsministerns frågestund stod ett antal medier utanför kammaren för att ställa frågor till Ulf Kristersson, bland annat Riks. Ulf Kristersson svarade på deras frågor, precis som alla andras.”