Inrikes.

2020-11-20 08:50
Bilder: TT / Skärmdumpar
Puffetikett
Dagens ETC

Här är de högerextrema medierna som vill ha stöd från staten

De förkastar de etablerade medierna – men nu vill Sveriges största högerextrema alternativmedier ändå vara en del av mediesystemet.

Under hösten har flera aktörer anslutit sig till det pressetiska systemet för att få tillgång till statligt miljonstöd.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

De ser sig som nödvändiga alternativ till de etablerade medierna. Systempressen ljuger, åsiktskorridoren måste breddas, etablissemangsmedia ”uppvisar underlåtenhetsförsyndelser”.  Gemensamt för dem är en nyhetsrapportering med fokus på kriminalitet och invandring.

Här finns också inslag av konspirationsteorier, en världsbild där de styrande har mångkultur som mål. Mikael Willgert, grundare av Swebbtv, pratar om en mörk agenda. En agenda som de traditionella medierna är en del av. Sedan alternativmedia blev ett begrepp i Sverige har de genomsyrats av just detta – tanken att de etablerade medierna är en förlängning av statsmakten. Journalistiken är inte oberoende.

– Många andra medier duckar för olika företeelser i samhället och drar sig för att berätta fakta om det strider mot deras politiska inställning. Man bygger en falsk verklighet för att driva igenom en agenda. Det anser jag är fel, säger Vávra Suk, chefredaktör för Nya Tider.

Och det gör inte ni menar du?

– Vi försöker så gott det går att arbeta på ett objektivt sätt. Våra journalister har olika bakgrunder, och jag som redaktör ställer alltid krav på att journalisterna ska kunna visa på källor.

Kritiska mot presstödet

Nya Tider är ett av få högerextrema alternativmedier som finns i pappersform – de flesta övriga är webbaserade. Nya Tider skiljer sig också från de andra genom att de sedan sju år tillbaka har fått presstöd. I år betalades fem miljoner kronor ut till tidningen. Många av de andra alternativmedierna har istället varit starkt kritiska mot presstödet. Inte minst gäller det Samhällsnytt och tidningens grundare, den före detta SD-toppen Kent Ekeroth. Han har twittrat om att svensk media måste bytas ut och om att presstödet ska skrotas.

Men trots det söker Samhällsnytt nu själva statliga pengar. ”Verksamheten pågår 7 dagar i veckan från tidig morgon till kväll och är mycket resurskrävande”, skriver de i sin ansökan om redaktionsstöd till Myndigheten för press, radio och tv.

De hoppas på 2,5 miljoner kronor.

”Skapat av våra fiender”

Även Nya Tider, Swebbtv och den relativt nystartade nättidningen Exakt24 söker redaktionsstöd. Exakt24 och Nya Tider har dessutom nyligen beviljats innovations- och utvecklingsstöd på nästan

400 000 kronor för Exakt 24, och drygt 320 000 för Nya Tider. Båda dessa två, Swebbtv och Samhällsnytt har under hösten också anslutit sig till pressetiska systemet – något som är frivilligt för webbpublikationer. Ola Sigvardsson, medieombudsman, blev förvånad när ansökningarna kom in.

– Ja, flera av dessa publikationer har ju funnits länge, inte minst Samhällsnytt, och uppenbart har de inte velat vara anslutna tidigare. Så det överraskade mig.

Så sent som i våras sa Samhällsnytts Kent Ekeroth i en intervju med Sveriges Radios program Medierna att det var otänkbart att ansluta sig:

– Varför ska vi ansluta oss till ett pressetiskt system, skapat och bildat av våra fiender. Det låter helt idiotiskt, säger han.

Även Nya Tiders Vávra Suk är kritisk till systemet.

– De pressetiska reglerna är på det stora hela bra och vettiga, men vi misstror ändå systemet. Medier som är med följer det inte själva, säger han.

Han menar att rapporteringen kring Nya Tiders medverkan på Bokmässan är ett bevis för det. Enligt Vávra Suk fick han själv sällan komma till tals.

Hur kommer det sig att ni ändå anslutit er till det pressetiska systemet nu?

– Ja, man har infört de här reglerna i presstödssystemet.

Att man måste vara ansluten?

– Ja, i praktiken. Vi hörde oss för med myndigheten vad det betyder konkret att man, om man inte är ansluten, måste visa på annat sätt att man uppfyller det här, och det är ingen som vet vad det betyder. Risken är att man blir nekad stöd.

Vill inte diskutera pressetik

Enligt Myndigheten för press, radio och tv finns inget krav att vara ansluten – däremot ska man kunna visa att de ”av branschen allmänt vedertagna publicitetsreglerna följs”. Nya Tider ville hur som helst inte chansa. Om Swebbtv, Samhällsnytt och Extra24 resonerat på samma sätt är oklart. Kent Ekeroth ber att få bli mejlad, men återkommer inte. Mikael Willgert vill inte diskutera pressetik med Dagens ETC. Han menar bland annat att ETC lurar in läsare att investera i solenergi och att vi inte är seriösa. Dessutom är han kritisk till att vi skrivit om att Öppna kanalen sänder Swebbtv:s program.

– Jag är ledsen, jag måste avstå. Den där tidningen borde du försöka komma ifrån, säger Mikael Willgert.

Nyheter Idag, som enligt Reuters Institute Digital News Report är störst av de svenska alternativmedierna, har länge varit anslutna till det pressetiska systemet. Men däremot väljer de att stå utanför stödsystemet.

– Det är av ideologiska själ. Jag tycker inte om att betala skatt, då ska jag inte heller kräva skattemedel i andra änden för en högst kapitalistisk produkt. Det blir hyckleri, säger Chang Frick, chefredaktör på Nyheter Idag.

Alternativmedierna som vill ha statligt stöd

Swebbtv

Startade 2016 av Mikael Willgert och Jan Sjunnesson som båda var engagerade i SD lokalt i Stockholm.

Ägare: Ges ut av Svensk webbtelevision AB, Mighty Systems Sweden AB är moderbolag .

Räckvidd: Deras visningar kan ha mellan 20 000 och 100 000 tittare. Drygt 60 000 prenumererar på deras kanal på Youtube. Enligt den senaste årsredovisningen hade de juni 2018–juni 2019 totalt 5,6 miljoner visningar.

Ekonomi: Gjorde 2018/2019 ett rörelseresultat på drygt 1,5 miljoner kronor. Uppger själva att inkomsterna kommer från donationer.

Journalistik: Genomsyras av nationalistisk ideologi, lyfter fram ”etnopluralism”, bjuder ofta in klimatförnekare i programmen, liksom konspirationsteoretiker. Karl-Olov Arnstberg som bland annat resonerat om den vita rasens undergång är återkommande gäst. Säger själva att de ska fokusera på invandring, klimatfrågan och familjen.

Mikael Willgert

Grundare av SwebbTV tillsammans med Jan Sjunnesson, som dock inte är med längre.

Bakgrund som civilingenjör, bjuder gärna in akademiker med åsikter som går i linje med hans egna till programmen.

 

Samhällsnytt

Har funnits sedan 2013, men fram till 2017 under namnet Avpixlat.

Ägare: Föreningen för Sverigevänliga intressen anges men på bolaget Runeskrift AB:s hemsida, som ägs av Samhällsnytts politiske redaktör Mats Dagerlind, uppges att Runeskrift AB driver Samhällsnytt i samarbete med Föreningen för Sverigevänliga intressen och ALTM Consulting – ett bolag registrerat i Ungern av Kent Ekeroth.

Ekonomi: vädjar om att läsarna ska donera. Har florerat rykten om att SD delvis finansierar, som de dock förnekar. Noga med att hemlighålla ekonomin – går heller inte att få insyn eftersom bolaget drivs som en ideell förening.

Räckvidd: Når 9 procent av svenskarna enligt Reuters Institute Digital News Report.

Journalistik: Fokus på invandring, gärna brott begångna av människor med utländsk bakgrund, har skrivit om hur islam med makthavarnas samtycke kolonialiserar Europa, senaste tiden även om corona och amerikanska valet.

Kent Ekeroth

Låg bakom Avpixlat, nu chefredaktör på Samhällsnytt.

Gjorde karriär i SD som rättspolitisk talesperson, men lämnade uppdraget efter den så kallade järnrörsskandalen. Satt kvar i riksdagen till valet 2018.

 

Nya Tider

Har funnits sedan 2012, då flera skribenter lämnade
Nationaldemokraternas tidning Nationell Idag.

Ägare: Alternamedia AB, där Vávra Suk är vd.

Räckvidd: Cirka 6 400 prenumeranter på pappers-

tidningen, når 6 procent av svenskarna på webben.

Ekonomi: Hade intäkter på drygt 10 miljoner kronor 2019, där ungefär hälften kommer från presstödet.

Journalistik: Nationalistisk, kreml-vänlig, fokus på invandringsfrågor. Säger sig vara politiskt oberoende, och håller inte med om beskrivningen att de är en högerextrem publikation. Enligt Expo finns kopplingar till vit makt-rörelsen, till exempel har den före detta vice chefredaktören Sanna Hill skrivit för nazistiska Svenska motståndsrörelsens sajt, och NMR har delat ut Nya Tiders tidningar.

Vávra Suk

Har varit engagerad både i Sverigedemokraterna och Nationaldemokraterna och deras tidning Nationell idag.

Nu vd för Alternamedia, men även för Svensk nätmedia AB, som står bakom Exakt24.

 

Exakt24

Startade för ungefär ett år sedan, satsar nu framförallt på webb-tv.

Ägare: Svensk nätmedia AB.

Räckvidd: Knappt 26 000 prenumeranter på sin Youtube-kanal. Visningarna kan ha mellan 10 000 och 100 000 visningar.

Ekonomi: Har funnits för kort tid för att den ska var redovisad, säger sig vara beroende av stöd från användare. Månadsprenumeration på det ”fördjupande magasinet Exakt24 insikt” finns för mellan 39 och 99 kronor i månaden.

Journalistik: Vill ”bygga en ny generation media som är rak, snabb, analytisk och som kan utmana ut etablissemangets medier och fake news.” Värderingarna liknar annars Nya Tiders, som de också köper innehåll av.

Sanna Hill

Gått över från Nya Tider till Exakt24.

Har både en bakgrund i Sverigedemokraterna och därefter i Nationaldemokraterna, där hon var chefredaktör för deras tidning Nationell idag. Skrev för nazistiska Svenskarnas motståndsrörelses (som sedan blev NMR) hemsida Nordfront samtidigt som hon arbetade som nämndeman.

Markus Jonsson

Sitter i styrelsen för Alternativ för Sverige, och driver Exakt24s kulturprogram Parnassen.

Erik Almqvist

Tidigare förbundsordförande för Sverigedemokratisk ungdom, sedan riksdagsledamot för SD, partisekreterare och ekonomisk-politisk talesperson.

Lämnade sitt uppdrag efter den så kallade järnrörsskandalen.

Var med och startade SD:s partitidning Samtiden, nu drivande bakom Exakt24.

Pressetiska reglerna

Tryckta tidningar, tidskrifter, SVT, TV4, Sveriges Radio och Utbildningsradion ska följa det pressetiska systemet

För webbpublikation är det frivilligt att vara ansluten

Att vara ansluten innebär att man kan bli prövad och fälld av Medieombudsmannen.

Det räcker dock inte att till exempel ange en berörd persons etniska ursprung trots att det saknar relevans för att det ska anses att man brutit mot pressetiken – det krävs att anmälaren är personligt berörd av publiceringen som anmäls, och själv måste vara namngiven eller på annat sätt utpekad.

Nya Tiders pappersupplaga klandrades nyligen för en artikel där de påstått att en ensamkommande från Afghanistan begått sexövergrepp mot ett barn, trots att förundersökningen lagts ned. Enligt MO var uppgifterna i artikeln så pass detaljerade att den afghanske mannen kunde identifieras, och därför klandrades Nya Tider.