Hoppa till innehållet

Inrikes

Han föll från ställning och dog – arbetsledare åtalas

Armins Lukasenko skulle bara jobba i Sverige några månader för att tjäna lite extra pengar. Men efter bara ett par dagar på det svenska bygget faller han, slår i huvudet och avlider. ”Jag får intrycket att det var viktigare för dem att göra klart bygget så snart som möjligt än att tänka på säkerheten”, säger Armins Lukasenkos syster Ginta Stabingaite om de ansvariga på Krag Solutions, som nu åtalas för arbetsplatsolyckan som ledde till hennes lillebrors död.
Armins Lukasenko skulle bara jobba i Sverige några månader för att tjäna lite extra pengar. Men efter bara ett par dagar på det svenska bygget faller han, slår i huvudet och avlider. ”Jag får intrycket att det var viktigare för dem att göra klart bygget så snart som möjligt än att tänka på säkerheten”, säger Armins Lukasenkos syster Ginta Stabingaite om de ansvariga på Krag Solutions, som nu åtalas för arbetsplatsolyckan som ledde till hennes lillebrors död. Bild: Privat & Polisen

Dagens ETC.

I Sverige råder sedan länge en nollvision mot dödsolyckor på jobbet. Ändå går i genomsnitt 50 svenskar till arbetet varje år, för att aldrig mer komma hem igen.
Därtill tillkommer de arbetare som är inhyrda från andra länder. Nu väcks åtal mot den som ledde arbetet när Armins Lukasenko, från Lettland, föll ned från en byggställning i ­Barkarby och slog ihjäl sig.
– Utöver att det är oerhört tragiskt när någon omkommer på jobbet är det viktigt att någon ansvarig ställs till svar för försummelsen, så att den inte upprepas, säger kammaråklagare Anders Gustafsson.

Pang! Den lettiske snickaren Armins Lukasenkos nedblodade skyddshjälm landar med en smäll på marken. Två ställningsbyggare och landsmän till Armins, som just tagit paus i arbetet och satt sig ned för att ta en cigg, hoppar till och tittar upp för att se vad som händer. Fem våningar upp får de syn på en arm som hänger utanför plattformen och tycks rycka som av häftiga kramper. Båda två släpper vad de har för händerna och rusar upp för att hjälpa sin kollega, som av allt att döma har fallit från takterrassen, där han var stationerad för att snickra ihop och sätta upp ett regnskydd. Men innan de hinner fram ser de hur han tippar över kanten och faller ytterligare fyra våningar, med huvudet före. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Första månaden: 68 procent rabatt

Från

Läs en hel månad med superrabatt. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser