Det var i januari förra året som 25 hamnarbetare bestämde sig för att lägga ner sitt arbete. Arbetsgivaren Sveriges hamnar menade att det var en olovlig stridsåtgärd och krävde att de skulle betala 2 700 kronor var i skadestånd. Ärendet gick till arbetsdomstolens och i veckan kom domen som visade att det var okej för arbetarna att avstå från att jobba en halvtimme den eftermiddagen.
– Det känns bra att våra medlemmar frias helt. Det här har ju från första början handlat om att arbetsgivarsidan vill smutskasta Hamnarbetarförbundet och trakassera våra medlemmar, men i det här fallet var det mer än pengar som stod på spel, säger Peter Annerback, ordförande för Svenska Hamnarbetarförbundets avdelning 4 i Göteborg.
Enligt honom känner fackmedlemmarna nu att de fått upprättelse.
– Våra medlemmar har tagit illa vid sig av anklagelserna. Det här är skötsamma människor med en stark yrkesheder, och det är skönt att de nu tydligt fått upprättelse i domstol, säger Annerback.
Men Hamnarbetarförbundet fick inte heller som de ville. Arbetsgivaren hade dragit av lön för tiden de inte arbetade och facket yrkade på att få pengarna återbetalda, men deras yrkande avslogs av arbetsmiljödomstolen. Sveriges Hamnars vd Joakim Ärlund var nöjd med domen.
– För oss är det viktigt att domstolen säger att det var en kollektiv arbetsnedläggning i hamnen. Det andra är att det var rätt att dra lön och lägga varningar. Så i de delarna ger de ju oss rätt, säger han till TT.
Domen innebär att parterna ska betala varandras rättegångskostnader. Sveriges hamnar blir därmed skyldiga facket 240 000 kronor, men de ska i sin tur ersätta arbetsgivaren 280 000 kronor.