Det blir ingen intervju, hälsar presschefen som vägrar svara på vilka tankesmedjor som klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari träffade i USA. Frågor har uppkommit i och med granskningen av Timbros koppling till amerikanska tankesmedjor med fossil finansiering.
Men Dagens ETC vet att deltagarna på resan i oktober 2017 träffade flera tunga aktörer inom den amerikanska oljelobbyn. De hade möte med Cato institute, Heritage foundation samt Institute for humane studies som alla finansieras av oljejätten Koch industries och andra fossilbolag.
Strax före svenskarnas besök hos Cato gick företrädare för organisationen ut och argumenterade för att USA skulle lämna Parisavtalet. Chefen för Cato center for the study of science deltog i klimatskeptiska seminarier och argumenterade för att växter i själva verket är "svältfödda på koldioxid".
”Det var så jävla fett”
Mötena i Washington hade stor inverkan på den då 21-åriga liberala politikern. Några dagar efter hemkomsten till Sverige berättar hon om resan i podcasten Blödande Hjärtan.
– Det var så jävla fett. Vi besökte en massa institutioner, en libertariansk tidningsredaktion och massa intressanta besök. Jag är fylld av idéer om hur man kan jobba politiskt.
Två år senare, den 6 juli 2019, lägger Sveriges blivande klimatminister upp en bild från Almedalen där hon bär en ryggsäck med Cato institutes logotyp. Den amerikanska tankesmedjan har i årtionden spelat en avgörande roll i spridandet av desinformation i klimatfrågan.
Utbildningar hos fossillobbyn
Romina Pourmokhtari, som utsågs till klimat- och miljöminister 2022, är en av flera unga politiker i Tidöregeringen som fostrats av Timbro och som åkt på utbildningar hos fossillobbyn. På samma resa till Washington deltog Sigrun Fagerfjäll som idag är politiskt sakkunnig på Finansdepartementet. På Utrikesdepartementet arbetar Timbro-medarbetaren Carl-Vincent Reimers. Både Fagerfjäll och Reimers fick via Timbro ett stipendium till en sommarutbildning på den fossilfinansierade Institute for humane studies.
Stipendieresorna ingår i Atlas Networks uttalade arbete med att influera kommande politiska makthavare.
Ofta med på Atlas-träffar
Enligt dokument som Dagens ETC och Supermiljöbloggen granskat har Timbro under 1990-talet fått minst 400 000 kronor från oljejätten Exxon mobil och Atlas. Pengarna var, enligt dokumenten, öronmärkta för att sprida en bild av klimatfrågan som gynnade fossilindustrin. Men kontakterna med nätverket är fortfarande mycket aktiva.
Under de senaste tio åren har den svenska tankesmedjan nästan varje år deltagit i Atlas olika träffar och så sent den 29 maj syntes en Timbro-medarbetare på bild från ett möte i Madrid.
Förutom finansiering och idéutbyte på konferenser har otaliga personer från den svenska borgerligheten även fått stipendier till amerikanska prestigeuniversitet via Atlas Network. Bland andra har debattören Johan Hakelius och KD-politikern Alice Teodorescu Måwe fått liknande stipendier.