I den undersökning som nyligen presenterades av Sveriges akademikers centralorganisation (Saco) beräknas livslöner för 35 högskoleutbildningar. Livslönerna visar om det är lönsamt att skaffa en akademisk examen jämfört med att börja arbeta direkt efter gymnasiet.
– Vi väger in olika typer av arbetsrelaterade inkomster över livet, såsom studiemedel, lön, pension och inkomstskatter, förklarar Gilbert Fontana, utredare på Saco.
Undersökningen visar att en akademisk utbildning i snitt är lönsam, men att det finns stora skillnader mellan olika utbildningsgrupper. En betydande andel av de utbildningar som ingår i studien har en negativ avkastning.
– Man gör alltså en ekonomisk förlust genom dessa studieval, säger Gilbert Fontana.
Röda tråden: kvinnor
Bland de utbildningar som inte lönar sig återfinns till exempel förskollärare, tandhygienist, receptarie och bibliotekarie. Gemensamt för dessa är att det är kvinnodominerade utbildningar som leder till yrken inom välfärden, konstaterar Gilbert Fontana. Något Dagens ETC tidigare rapporterat om.
– Det är såklart problematiskt. Det är viktigt att utbildning lönar sig, dels för den enskilda individen men också för samhället, säger Gilbert Fontana.
För att komma åt problemet skulle man antingen behöva höja pensionsåldern eller sänka studietiden för vissa yrken, vilket ses som orealistiskt. Mest rimligt skulle vara att höja lönerna, anser Saco.
– Här har arbetsgivare ett viktigt ansvar att ge en tillräckligt hög lön och värdera utbildning på ett riktigt sätt, menar Gilbert Fontana.
”Gör det svårare att diskriminera”
Johanna Alm Dahlin är utredningsansvarig på fackförbundet DIK, som bland annat riktar sig till bibliotekarier. Hon ser allvarligt på frågan att bibliotekarieutbildningen är en ekonomisk förlustaffär.
– Likt många av de utbildningar som pekas ut i rapporten är bibliotekarie ett kvinnodominerat yrke och jag tror att det är en stor anledning bakom den undervärdering som vi ser, säger Johanna Alm Dahlin.
Hon tror att problemet delvis handlar om en bristande förståelse för vad bibliotekarier faktiskt gör.
– Vår upplevelse är att det finns för lite kunskap om vilka krav som ställs på bibliotekarier och vilka kvalifikationer som krävs för att kunna utöva just det yrket, påpekar hon.
För Johanna Alm Dahlin ligger en del av lösningen i att göra det svårare för arbetsgivare att lönediskriminera.
– Alla arbetsgivare är i dagsläget skyldiga att göra lönekartläggningar, men det får inga följder om man bryter mot kraven och inte ger korrekt lön. Här måste vi skärpa tillsynen och sanktionerna.