Hoppa till innehållet

Inrikes

Här är kommunerna som ger familjer förtur till bostad vid separationer

Bild: Shutterstock

Dagens ETC. Inte ens var tionde kommun erbjuder förtur vid separationer. Men Arvika är ett av få undantag. ”Man ska alltid ha barnens bästa för ögonen”, säger Lars-Ove Jansson (S), ordförande i Arvika Fastighets AB.

Bara 20 av landets kommuner erbjuder förtur för familjer som behöver ny bostad på grund av en separation, enligt Boverkets årliga undersökning. Men i Värmland finns ett litet kluster av kommuner som gör annorlunda: Storfors, Hammarö, Grums och Arvika.Lars-Ove Jansson, ordförande i det kommunala bostadsbolaget säger att förturen i första hand gäller nuvarande hyresgäster, men att man försöker hjälpa alla som behöver. – I de flesta fall finns det barn inblandade i separationer, och man ska alltid ha barns bästa för ögonen.

Om ett par bestämt sig för att separera är det bättre att få flytten genomförd så snabbt som möjligt, än att föräldrarna går och gnager på varandra och är sura. Det är inte en bra miljö för ett barn att vara i, säger han. Regeringen har tillsatt en utredning som ska titta på bland annat hur kommunala bostadsbolag kan jobba med förturer. Enligt utredaren Karolina Skog (MP) finns det inget hinder för att ge vissa grupper förtur.

– Jag vill poängtera att det är fullt möjligt att använda förturer. Eftersom det funnits frågetecken finns det anledning att förtydliga detta, säger hon. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Betala per vecka

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser