Hoppa till innehållet

Ledare

Andreas Gustavsson: Nu attackeras Dagens ETC – vi svarar med journalistik

Dagens ETC

Ni har redan gett så mycket. Men vi frågar om ni kan göra det igen.

Det här är en ledare från Dagens ETC.
Ledarsidan är oberoende med röd och grön politisk färg.

Jag vet inte exakt när den sköna insikten tog mig i sin famn. 

Kanske var det när den där Herrey-mannen, han som ville komma in i riksdagen för Moderaterna men misslyckades, försökte svansa efter veckans påtagliga högerangrepp mot Dagens ETC. Gyllene blev blåbrunt. ”Din intjänade skatt betalar alltså denna hånskrattande journalists lön”, twittrade han dels om presstödet/mediestödet, dels om tidningens med­arbetare Bilan Osman (som naturligtvis inte hån­skrattat). 

Kanske var det när samma partis ultrapopulistiska tandemcyklare Lars Beckman och Jan Ericson, som båda ofattbart nog sitter i riksdagen, upprepade att Dagens ETC minsann är vänsterextrem. 

”Jag står för det”, twittrade Ericson, utan att ha något mer konkret att komma med än sin egen känsla, alltså den som brukar leda honom till ­konferenser för klimatförnekare.

Vi har bäddat in material från Twitter här. För att visa behöver du tillåta att de eventuellt sparar kakor på din dator.

Kanske var det någon annan av de hundratals troll – eller daglönare i Sverigedemokraternas fabrik för desinformation och demokratidestruktion, vem vet dessa dagar – som hört av sig om den fruktansvärda kränkning det innebär att Dagens ETC sökt och beviljats presstöd från statens ”våldsmonopol”. 

Ja, de är fixerade vid Dagens ETC. 

Väldigt få verkar intresserade av att ­diskutera presstöd till Svenska Dagbladet eller ­Göteborgs-Posten eller någon annan av det 60-tal tidningar som i år delar på nästan 600 miljoner kronor (varav Dagens ETC alltså erhåller lite drygt tre procent).

Hur som helst passerades en gräns för mig.

Det här är ju idioti.

Avgrundshögern kan fortsätta dreva mot oss. Överhetta hela Facebook, twittra tills fingrarna blöder, kasta ur sig ”parasiter” och ”undermänniskor”.

Vem bryr sig? 

Inte jag, inte vi på Dagens ETC

För vi tänker göra Sveriges bästa tidning.

Det var i söndags jag publicerade en ledare som påtalade att det ändå måste ses som anmärkningsvärt att folkvalda politiker inte bara avskyr Dagens ETC utan vill ta bort tidningens finansiering. 

Det är skrämseltaktik. 

Det är samtidigt ett blottläggande av hur nära ytan impulsen att rensa bort störande medier ligger.

”Jag tror att alla publicister måste förhålla sig. Målet måste vara att försvara journalistiken, att hålla gränsen ren från otillbörlig påverkan och ­ohederliga attacker”, skrev jag.

Reaktionerna på den ledaren har varit chockerande, till och med för en luttrad. Den antidemo­kratiska impulsen lyfts upp över ytan och vidare förbi trädtopparna. 

Varför så arga på just oss?

Jag tror att det är för att många noterat vad ­tidningen har blivit, vad vi är kapabla till. 

Avslöjanden om trollarméer svider.

”Så tydligt att (Dagens) ETC nu är obekväma eftersom de granskar regeringsunderlaget och miljön där omkring. Och att redaktionen därför blir hårt angripen”, konstaterar Amanda Sokolnicki, politisk redaktör på Dagens Nyheter, som naturligtvis omedelbart anklagas för ”radikalisering” – av den ut i varje skäggstrå radikaliserade Hanif Bali.

Men faktum kvarstår, och för att citera Laila ­Vianden, min kollega här på ledarsidan:

”Det är inte normal konservatism att kampanja för att tysta vänsterpress eller enskilda journalister och skribenter, det är ren auktoritärism från jätte­bebisar med fascistpublik.”

Nu ska den nya regeringen hantera utredningen om mediestöd. Nej, tryggt känns det inte. Alls. Men om de skulle slakta stödet till noll kronor, och om de skulle korta övergångsperioden till en sekund istället för fem år, så kommer vi ändå att försöka göra Sveriges bästa tidning.

Det är insikten.

Gör som ni vill, påstå vad ni vill, ljug hur ni vill.

Dagens ETC har journalistiken. 

Och, viktigast av allt, vi har våra läsare.

Ni är så mycket mer än passiva mottagare av det redaktionen gör, för ni startade den här tidningen 2014 och har sedan dess burit oss genom både kriser och framgångar. Senaste åren har det handlat om att bygga snarare än att rädda. Så blir det även kommande år. Vi ska bygga. Mer journalistik, skarpare journalistik. 

Ni har redan gett så mycket. 

Men vi frågar om ni kan göra det igen. 

Inte för att tillfälligt kompensera för ett presstöd som med betydande sannolikhet försvinner helt. Utan för att permanent skapa en så stark dagstidning att den klarar sig alldeles oavsett. 

Målet är att dubbla upplagan, från snart 18 000 till 36 000 prenumeranter, och det här ska vi klara av före år 2029. Fullt möjligt. Vi har sedan hösten 2020 lyckats dubbla upplagan. Nu ska vi göra om det. 

Därför har vi bestämt att vi med omedelbar verkan använder återstoden av de pengar som ligger i insamlingen (1,6 miljoner) och så ber vi samtidigt dig och andra om att crowdfunda ytterligare drygt tre ­miljoner kronor. 

Det här är en massiv satsning. Totalt nästan fem miljoner kronor. Som är fördelade över olika, efter varandra följande steg. Jag drömmer om att vi ska kunna genomföra allt. Snabbt. Jag vet redan att vi ska rekrytera en granskande journalist till. Dessutom ska vi förstärka bevakningen av inrikespolitiken. Och gissa om det kliar i fingrarna att börja forma ekonomisidor som inte utgår från börsens ryckningar eller från att det är fantastiskt att Sverige har sensationellt många miljardärer i förhållande till folkmängd. Och så ska det bli mer klimatjournalistik, mer kulturjournalistik. Till sist gör vi om ledarsidan för att den ska bli just så dominant och ingripande och kreativ att den kan bryta borgerlighetens numerära överläge. 

Faksimil tre steg
Dagens ETC:s storsatsning – steg för steg.

Men. Ja, det finns ett sådant. 

Vi måste först lyckas med crowdfundningen

Om vi klarar det här så kan ingenting stoppa Dagens ETC. 

Det här är att vägra någon annan rätten att ­av­göra tidningens framtid.

Själv är jag definitivt färdig med att agera boxboll åt borgerliga som inte vill eller kan förstå.

Vänsterextrem!?

Deras argument är så ekande tomma, de kan inte ens bemötas, de är snarare designade att sluka mesta möjliga energi. Demokratinedbrytande. Trollande.

Jag kommer hädanefter bara att hänvisa till ­artiklarna vi publicerar. 

Som granskningen idag, den om hur upproret mot vindkraft infiltrerats av sverige­demokrater som Kent Ekeroth och av intressen som är ekonomiskt sammanvävda med kärnkraftsbranschen. 

Läs gärna. 

Det kommer att bli mitt svar: 

Läs vår journalistik, avgör sedan själv.

Alla behöver inte älska Dagens ETC.

Men alla demokrater behöver ­respektera fria medier.

läsarundersökning
Källa: Läsarundersökningen gick ut på mejl till Dagens ETC:s prenumeranter. Den pågick 22 september till 6 oktober. Totalt inkom 2 129 svar. Alla fick välja upp till tre alternativ.

Jag hoppas att du är med på de prioriteringar vi nu gör gällande insamlingen, inte minst eftersom vi verkligen utgår från vad prenumeranter vill med tidningen. (Tack alla fler än 2 000 som svarade på senaste undersökningen!)

Här berättar vi hur Dagens ETC ska ta nästa jättekliv – i tre steg

Vi ska växa. 

Vi ska göra det med en journalistik som varje dag bekräftar att vi förtjänar att växa.

Allt med din hjälp.

Om du vill och har möjlighet.

20

… miljoner kronor, drygt, får Dagens ETC i presstöd (så har mediestödet kallats hittills) ­under 2022. Störst del av detta går till löner och frilansarvoden, det vill säga direkt till ­journalistik. Nu hotas därmed finansieringen.

2024

… börjar det nya mediestödet att gälla. Sedan ska stödet gradvis minska till 2029 för att ge chans att ställa om, enligt utredaren Mats Svegfors. Men det är regeringen och därefter riksdagen som bestämmer.