Inrikes.

2016-07-14 12:00
GW: ”Ska inte bli en tummelplats för idioter.” (Poliserna på bilden har inte med artikeln att göra) Bild: Izabelle Nordfjell/TT / Fredrik Sandberg/TT
GW: ”Ska inte bli en tummelplats för idioter.” (Poliserna på bilden har inte med artikeln att göra)

GW om sänkta begåvningskravet på polishögskolan

Platserna gapar tomma på polisutbildningen. Samtidigt är målet att antalet poliser i Sverige ska öka kraftigt. För att fler ska komma in på utbildningen sänks nu begåvningskraven på blivande poliser.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Ekot i Sveriges Radio rapporterade i går att lägstakravet på begåvningstestet sänkts från en fyra till en trea. Testet är ett av flera prov för att komma in på polishögskolan och syftet är att fler ska kunna komma in på polisutbildningen.

Polisprofessorn Leif GW Persson säger att de sänkta kraven är en naturlig följd av att söktrycket på polishögskolan har minskat.

– Det innebär inte att man ska ta in efterblivna människor. Tidigare hade polishögskolan tio sökande per plats, i dag är det inte så längre. För att säkerställa rekryteringen har man ändrat kraven intellektuellt och mentalt. Men det ska inte tolkas som att utbildningen ska bli en tummelplats för idioter. Det krävs att man har körkort och allt det där, vilket är en hyfsad garanti, säger han.

Sänks från fyra till trea

Den som är normalbegåvad får en fyra, femma eller sexa på det niogradiga begåvningstestet. Nu sänks kravet till en trea.

En elak tolkning är att det nu inte ens krävs normalbegåvning för att bli polis. Hur ser du på det?

– Jag kan inte detaljerna. Men det kan ju bli knepigt då. Ibland ställs det krav på att man som polis ska göra ohyggligt komplicerade avväganden, säger Leif GW Persson.

Att kraven på begåvning sänks oroar dock inte Stefan Anell, psykolog vid rekryteringsmyndigheten, som sköter antagningen till polisutbildningen. Han säger till Ekot att förändringen inte kommer att göra så stor skillnad.

– Det innebär att man ligger lite lägre när det den teoretiska förmågan eller allmänna problemlösningsförmågan, säger Stefan Annell. Men då är det här bara en av flera delar vi tittar på i urvalet till polisutbildningen. Där har vi haft med betyg till exempel, hur man klarat sig i skolan tidigare. Vi tittar mycket på den psykiska stabiliteten, den sociala förmågan liksom den fysiska förmågan. Så den här skillnaden får inte så jättestort genomslag.

Nya antagningsregler för polisen

I våras klarade bara 266 av de sökande till polishögskolans 300 platser sig genom hela antagningsprocessen.

I höst har antalet platser utökats till 550 och i vår 800.

För att fylla platserna har antagningsprocessen förändrats. Tidigare krävdes en fyra på det niogradiga begåvningstestet. Inför höstens antagning sänktes kraven till en trea.

En annan förändring är att spärrtiden har tagits bort. Personer som försökt komma in tidigare men misslyckats kan nu söka på nytt vid nästa antagningstillfälle. Tidigare hindrades de från att söka inom en ett- eller tvåårsperiod.

Källa: Sveriges Radio