Att starta vårdcentraler och vaccinationsmottagningar och pumpa dem på pengar har blivit ett nytt och allt vanligare sätt för kriminella gäng att finansiera sin verksamhet. Det har Ekobrottsmyndigheten larmat om. Nu meddelar regeringen att IVO, Inspektionen för vård och omsorg, får två nya uppdrag för att förebygga och motverka välfärdsbrottslighet. Uppdragen innebär att IVO ska ”utveckla sin förmåga att identifiera och genom tillsyn agera mot aktörer som är oseriösa eller kriminella”, enligt regeringen.
– Regeringen är fast besluten att strypa den kriminella ekonomin. Ett viktigt steg i det arbetet är att ge IVO och andra myndigheter rätt förutsättningar att bekämpa oseriösa och kriminella aktörer inom välfärden. Människor som gör rätt för sig ska kunna lita på att deras skattepengar går till det de är avsedda för och inte hamnar i fickorna på kriminella, säger äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) i ett pressmeddelande.
S: Avskaffa tvingade etableringsfrihet
För ett par månader presenterade Socialdemokraterna egna förslag i socialutskottet för att komma åt välfärdskriminaliteten. Partiet vill införa krav på nationella tillstånd, en form av tillstånd som redan finns för till exempel företag som vill bedriva hemtjänst. Socialdemokraterna vill också att personer som misskött sig ska ”brännmärkas” via ett nationellt register så att de inte kan starta en ny verksamhet i en ny stad eller region, att offentlighetsprincipen ska gälla för alla välfärdsverksamheter och att den tvingande etableringsfriheten, som gör att regioner inte kan säga nej till företag som vill starta till exempel en vårdcentral, avskaffas.
– Regeringens förslag ekar tomt så länge man inte är beredd att göra upp med sitt vurmande för marknadslösningar, säger Fredrik Lundh Sammeli, social- och sjukvårdspolitisk talesperson för Socialdemokraterna efter att regeringen hållit presskonferens.
– En sjukvårdsmarknad som kan vara kassako för kriminella behöver vi vara beredda att göra upp med. Vi kommer att fortsätta jaga på regeringen, fortsätter han.
Regeringen har meddelat att IVO:s uppdrag ska genomföras i samverkan med Polismyndigheten, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan och andra myndigheter. De ska pågå fram till och med 2026 och IVO får totalt 14 miljoner kronor extra för att klara den nya tillsynen. Även det är otillräckligt, enligt Fredrik Lundh Sammeli.
– Det är knappt en fjärdedel av vad vi i vår budgetmotion har sagt att IVO behöver redan i år. 14 miljoner är långt ifrån tillräckligt om man verkligen vill att IVO ska bli den aktör som med kraft ska kunna sättas in mot välfärdskriminaliteten.