Men hur hamnar microplasten på fotbollsplanen från början? Jo, utslitna bildäck mals ner till granulat som används som fyllnadsmaterial på konstplaner.
Mer om det kan du läsa i ETC Umeås artikel Tusentals ton plast försvinner i naturen.
I Växjö finns 16 konstgräsplaner. Där har två vänsterpartister skriviet en motion om miljöriskerna med mikroplaster från bland annat konstgräsplaner.
"Det är faktiskt en överlevnadsfråga. Jag vill få barnbarnsbarn och att de fortfarande kan äta fisk", säger en av dem, Carin Högstedt till ETC Växjö.
I Örebro finns det åtta konstgräsanläggningar, ytterligare två är på gång i stadsdelarna Mellringe och i Lillån. Varje år behöver varje plan fyllas på med sex ton granulat.
"Jag blir jättebekymrad över det här", säger Sara Richert (MP), oppositionsråd i Örebro kommun till ETC Örebro.
I Göteborg finns drygt 70 konstgräsplaner. Där är det ett stort miljöproblem att hundratals ton med mikroplast från planerna spolas ut i havet.
Att mikroplaster från fotbollsplaner förorenar haven har även ETC Sundsvall skrivit om i artikeln Hamnar i havet.
I Skåne har andelen mikroskräp i havet undersökts av Svenska miljöinstitutet. ETC Malmö följde med forskare Fredrik Norén, som utförde mätningarna, ut på havet. Det kan du läsa om här: Höga halter av skräpet vi inte ser
I Stockholm har antalet konstgränsplaner ökat enormt de senaste tio åren. Där håller det miljöfarliga granulaten från gamla bildäck på att fasas ut vilket ETC Stockholm har skrivit om här: Miljöfarliga däck på väg bort från stans konstgräsplaner
Vad kan man göra som privatperson för att minska spridning av mikroplaster i naturen? Det har Dagens ETC skrivit om: 6 sätt att undvika farliga mikroplaster