Hoppa till innehållet

Inrikes

Flyktingaktivister: "Vi orkar inte hur länge som helst"

Bild: Bild: Karl Grauers

Dagens ETC.

Frivilliga över hela Sverige fortsätter engagera sig för flyktingarna. Men för många organisationer är resurser nu sträckta till det yttersta. I Malmö har Kulturhuset Kontrapunkt blivit natthärbärge, men föreningen kämpar för att kunna betala hyran.

De senaste tre veckorna har flyktinghjälp utvecklats till en folkrörelse. Frivilliga möter fortfarande upp på centralstationer och skänker kläder, vatten och mat. Men samtidigt finns de som har svårt att få resurserna och orken att räcka. Nätverket Allt åt alla lämnade Malmö central redan efter en vecka. På Köpenhamns huvudbangård avslutade nyligen en stor grupp volontärer sin insats. Kulturhuset Kontrapunkt i Malmö fungerar som natthärbärge för flyktingar som anländer till staden och ska vidare till andra nordiska länder. Det kommer inte längre in pengar till hyra eftersom husets ordinarie kulturverksamhet är inställd tills vidare.
– Det är den tills vi inte har personer som sover här. Vi kan inte ha arrangemang i lokalen så länge folk uppehåller sig här och behöver de strukturer vi har med öppet dygnet runt. Lokalerna går till detta och det drabbar såklart verksamheten för vi har hyra att betala och får inte in pengar, säger Anna-Carolina Brandels, samordnare på Kontrapunkt.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka

Från

Provläs alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Avsluta när du vill.

Betala per månad – halva priset

Från

Du får halva priset första månaden. Avsluta när du vill.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser