Inrikes.

2020-03-25 11:20
Filosofen Christian Munthe.  Bild: Göteborgs universitet
Filosofen Christian Munthe. 
Puffetikett
Dagens ETC

Filosofen: Så ska vi hjälpa vården att prioritera under krisen

Christian Munthe är en av de filosofer som hjälpt Socialstyrelsen att ta fram nya riktlinjer i krislägen – som nu. Dagens ETC har talat med honom.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Intensivvården i Sverige riskerar inom kort att stå inför en allvarlig kris – då varken vårdplatser, skyddsutrustning eller antalet läkare längre kommer räcka till alla coronasmittade patienter.      

Därför har filosoferna Christian Munthe och Erik Malmqvist, båda vid Göteborgs universitet, hjälpt Socialstyrelsen med att ta fram nya riktlinjer för prioritering av sjukvårdens resurser i exceptionella krislägen.

Christian Munthe menar att det kanske kan synliggöra den roll som filosofer har spelat i alla tider.

– Det finns en föreställning om att forskare inom humaniora, och kanske i synnerhet vi filosofer, enbart sitter på toppen av våra elfenbenstorn och kontemplerar. Men vi är ofta mer involverade än vad folk tror, det blir bara lite mer synligt i ett sådant här exceptionellt läge. 

Frågan om hur vårdens resurser ska prioriteras under en kris, påminner mer om ingenjörskonst än om teoretisk grundforskning, poängterar han.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– Vi tvingas ju in i en ram som redan är begränsad, där man själv kanske inte håller med om lagstiftningen till punkt och pricka. Det blir mer som att bygga en bro än som att utveckla en teori om universum.

Tre grundprinciper

Inom sjukvården finns tre grundprinciper som Christian Munthe och hans filosofi­kollegor måste förhålla sig till. Dessa är människovärdes­principen, behovs- och solidaritetsprincipen samt kostnadseffektivitetsprincipen.

– Den första är ett grundkrav på likabehandling och är väldigt lätt att skriva under på, oavsett vilken moralisk skola du kommer ifrån, eftersom den går ut på att ingen ska diskrimineras. Den andra principen är lite mer komplex. Man kan säga att den går ut på att bedömningen av vems vård som ska prioriteras enbart får utgå ifrån den enskilde patientens behov. Ingenting annat.

Den tredje går ut på att vårdpersonalen inte bara ska ta hänsyn till den patient de har framför sig just för stunden, förklarar Christian Munthe.

– Om en hel patientgrupp ska få en likvärdigt god vård så gäller ju inte det bara just nu, utan även imorgon – man måste ha en hållbar förbrukning av resurser över tid.   

Omfördelning av resurser

De nya riktlinjerna skulle ha presenterats i en rapport i slutet av förra veckan. Men eftersom vårdens aktörer inte hunnit säga sitt ännu är den något försenad.

– Den allra viktigaste delen i vår vägledning handlar om att frigöra resurser från andra håll i vården, från de mer omsorgsorienterade delarna. De är viktiga, men inte livsavgörande på samma sätt som intensivvården.

Filosofen Christian Munthes bästa råd till dem som känner oro för coronakrisen:

– Jag tror den viktigaste frågan att hålla i huvudet är att detta
inte är något evighetstillstånd, även om vi inte kan definiera ett slutdatum just nu. Det här är inte värre än en djup lågkonjuktur – det kommer att vända.