Inrikes.

2014-07-24 15:02
Filasten Nagi, 23, inväntar utvisning till Gaza.  BILD: Privat
Filasten Nagi, 23, inväntar utvisning till Gaza.

Filasten utvisas till Gaza: ”Jag är jätterädd”

Trots att hennes familj är bosatt i Sverige ska Filasten Nagi, 23 år, utvisas till Gaza. Det beslutade Migrationsverket i höstas. Nu väntar myndigheten på att oroligheterna i regionen ska upphöra, så att utvisningen kan verkställas. – Jag är jätterädd, säger Filasten Nagi.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Filasten Nagi, 23 år, inväntar utvisning till Gaza. Redan i höstas beslutade Migrationsverket att inte bevilja asyl, men ärendet överklagades. Domstolen i Malmö valde dock att gå på samma linje, och i juni avslogs prövningstillståndet till högre instans. På grund av den senaste tidens oroligheter kan dock inte utvisningen genomföras nu – Migrationsverket har tills vidare stoppat alla verkställningar till regionen.
– Det har inte riktigt sjunkit in än. Men allt känns jobbigt och jag är jätterädd. Att de upphävt verkställningarna för tillfället hjälper ju inte, jag går bara runt känner mig osäker, säger Filasten Nagi.

Sökte asyl 2006

Som sextonåring sökte hon asyl i Sverige första gången år 2006 tillsammans med sin pappa. Familjen var Fatah-sympatisörer, och flydde Palestina på grund av konflikten med Hamas. Men också den gången blev det avslag för Filasten Nagi. Fadern lyckades dock, efter mycket om och men, få uppehållstillstånd. Detta eftersom hans minderåriga son också flytt till Sverige och fått asyl. Men Filasten Nagi, som vid det laget hade hunnit bli myndig, utvisades ensam tillbaka till Gaza i december 2011.
– Det var hemskt och jag var med om många påfrestande upplevelser. Jag mådde riktigt dåligt både psykiskt och fysiskt och kämpade hårt för att kunna ta mig därifrån igen, säger Filasten Nagi.

”Har inget liv i Gaza”

Efter att ha levt i Gaza en tid efter utvisningen tog hon sig tillbaka till Sverige under våren 2013. Vid det laget hade både hennes mor, far och broder bosatt sig här. Men trots detta blev det alltså inte någon asyl för Filasten Nagi den här gången heller. ”[…] hon har inte förmått att visa att hon är att betrakta som flykting eller annan skyddsbehövande. Hon kan därmed inte beviljas uppehållstillstånd som skyddsbehövande och inte heller statusförklaring.”, skriver Migrationsdomstolen i det senaste beslutet. Matz Hammarström, doktorand och tidigare språkrör för Miljöpartiet, var nämndeman i målet men reserverade sig mot domen.
– Även om jag inte minns allt i detalj kommer jag ihåg att jag ansåg att det fanns skäl att hon skulle få stanna, säger han.
Rätten och de övriga nämndemännen var dock överens. Och eftersom Migrationsöverdomstolen i Stockholm nekade prövningstillstånd är domen fastställd. Nu väntar alltså bara verkställning.
– Har jag gått igenom allt det här bara för att bli hemskickad? Jag har inget liv i Gaza, det finns ingen att återvända till. Att leva som ensam tjej där går inte. Hur ska jag försörja mig?, säger Filasten Nagi.

Studerade till undersköterska

Under den första perioden i Sverige studerade Filasten Nagi till undersköterska. Bara en termin på utbildningen kvarstår, men nu har hon små möjligheter att kunna bli klar. En av hennes tidigare lärare, Jeanette Svensson-Ek, har reagerat starkt på fallet.
– Filasten är ambitiös och blir snabbt omtyckt av folk som träffar henne. Varför ska hon utvisas? Det är väldigt konstigt att skicka iväg en ung kvinna helt själv på det sättet, säger Jeanette Svensson-Ek.

• För att betraktas som skyddsbehövande ska en ”civilperson löpa en allvarlig och personlig risk att skadas på grund av urskillningslöst våld med anledning av en yttre eller inre väpnad konflikt” (4 kapitlet §2 utlänningslagen).
• Situationen i Gaza betraktas inte generellt som en sådan konflikt, utan förhållandena bedöms som ”svåra motsättningar.”
• Utvisningar till regionen är stoppade tills vidare, men kommer att återupptas när Migrationsverket bedömer att situationen är lugnare.