Inrikes.

2017-09-11 19:07
”Jag kan se flera likheter med det som händer idag med Sverigedemokraterna och det som jag en gång upplevde”, säger Emerich Roth. Th: Jonathan Leman, Expo.  Bild: TT, David Lagerlöf/Expo
”Jag kan se flera likheter med det som händer idag med Sverigedemokraterna och det som jag en gång upplevde”, säger Emerich Roth. Th: Jonathan Leman, Expo.

Expo: ”SD-politikerna ger uttryck för klassiskt judehat”SD-politikernas kommentarer på Nordfront är ”klassisk antisemitism”, anser Jonathan Leman på den antirasistiska stiftelsen Expo. Men trots tydliga kopplingar till NMR är det inte självklart att de kommer bli uteslutna ur partiet.

 

Jonathan Leman reagerar starkt på Fredrik Franzéns jude-kommentar på Nordfront.

– Det är en antisemitisk kommentar där den skämtsamma jargongen bygger på utgångspunkten att den heterogena gruppen judar klumpas ihop till ett kollektiv och anklagas för att ha ett destruktivt inflytande i samhället. Klassisk antisemitism, säger han.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Emerich Roth, som såg Hitlers regim inifrån och överlevde fem koncentrationsläger, blir upprörd men inte förvånad över SD-politikernas nazistsympatier.

– Detta ska vi ta på största allvar. Jag kan se flera likheter med det som händer idag med Sverigedemokraterna och det som jag en gång upplevde, säger Emerich Roth.

Upplevs som belastning?

Jonathan Leman anser att det förefaller väldigt osannolikt att Fredrik Franzén inte hade kännedom om Nordiska motståndsrörelsens politik när han tecknade stödmedlemskapet. Men det är svårt att bedöma om det leder till uteslutning.

– Andra fall har visat att det inte är tydligheten i kopplingen till den rasideologiska miljön som avgör. Snarare handlar det om i vilken grad personen upplevs vara en belastning för partiledningen. Vissa fall tyder på att synen på detta skiljer sig markant i olika distrikt.

Expos granskningar har visat på fall där pronazistiska och öppet antisemitiska utspel har tillåtits passera. Men för andra SD-politiker kan en handfull delningar till sajter med koppling till vit makt-miljön leda till uteslutning.

– Då ska man komma ihåg att cirka en tredjedel av SD:s kandidater i valet 2014 gillade eller delade material från sådana sajter.    
Eigil Söderin