Orsaken till att EU-revisionen anser att kommunen har brutit mot LOU är att 24 företag hade visat intresse för projektet, men på grund av de speciella kriterierna för att få projektledningen kom endast ett företag i fråga – Bergskraft i Bergslagen AB. Två av kriterierna var att projektledaren skulle ha minst tio års erfarenhet av Bergslagens geologi och bergsbrukshistoria samt kunna inställa sig i Kopparberg med två timmars varsel. Dessa kriterier anser EU vara specialkonstruerade för att endast Bergskraft i Bergslagen AB kunde få kontraktet av de 24 anbudsgivarna.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Projektledaren behövde minst tio år erfarenhet och måste kunna Bergslagens geologi, det var en grundförutsättning. När företag kommer hit och vill prospektera för gruvdrift måste projektledare möta upp på samma kunskapsnivå, helst ännu bättre, plus ha lokalkännedom. Två timmars inställelsetid berodde på att gruvbolagen bara dimper ner och vill träffa personer som kan hjälpa dem, annars far de vidare till nästa intressanta område. Två timmars resväg från Kopparberg innebär att man täcker in hela Bergslagen, säger Bo Wallströmer.
Slumpmässiga urval
I Sverige är det Tillväxtverket som är förvaltande myndighet för EU-medlen som går till projekt som Bergskraft 11-13 i Ljusnarsberg.
– EU-revisionen i Luxemburg gör slumpmässiga urval när de granskar olika projekt i hela Europa och denna gång var det Bergskrafts tur. Eftersom de hävdar att Ljusnarsbergs kommun inte har följt Lagen om offentlig upphandling har Tillväxtverket som förvaltande myndighet övervägt att besluta att kräva tillbaka 1,2 miljoner kronor, inte 3 miljoner kronor som har förekommit i medieuppgifter, säger Andreas Norling, granskningsekonom på Tillväxtverket.
”Kommunen har inte gjort något fel”
Bo Wallströmer säger att Tillväxtverket meddelade kommunen att om den inte hörde någonting från EU-revisionen inom tre månader efter besöket i Kopparberg så skulle det vara grönt ljus.
– Men nu har EU:s kvarnar malt och över ett år senare anser de att vi har brutit mot Lagen om offentlig upphandling. Jag förmodar att EU kräver Tillväxtverket på pengarna som i sin tur kräver samma summa av oss. Men kommunen har inte gjort något fel och kommer att överklaga ett beslut om att återbetala pengar till domstol. Då får kommunen anlita juridisk expertis utifrån eftersom vi inte har någon egen jurist anställd, säger han
– Ljusnarsbergs kommun ska följa Lagen om offentlig upphandling när de får EU-medel som i detta fall. Vill de inte betala tillbaka det felaktigt utbetalda beloppet har de möjlighet att överklaga Tillväxtverkets beslut till förvaltningsrätten, säger Andreas Norling, granskningsekonom på Tillväxtverket.