16-åriga Eid Mohammed kom till Hudiksvall som ensamkommande flyktingbarn förra året efter en lång och farlig flykt där han bland annat färdats i en liten gummibåt över Medelhavet och suttit 40 timmar på hjulhuset under en lastbil på en färja mellan Grekland och Italien.
Nu vill Migrationsverket skicka tillbaka honom till Afghanistan. Myndigheten anser att han är vuxen och skrev upp hans ålder från 16 till 19 år efter röntgenundersökningar av hans käke och handleder. Detta trots att undersökningen kom fram till att mer pekar på att Eid är under 18 år än på motsatsen.
Beslutet att ändra hans ålder fattades enbart på godtyckliga grunder, säger Ing-Mari Mårtensson.
”Inte rättssäkert”
Hon är Eids svensklärare och har tillsammans med sin familj öppnat sitt hem för honom efter avslaget.
– Det handlar inte bara om att rädda en flykting. Han är vår son, vi slåss för våra liv, säger Ing-Mari Mårtensson.
Enligt Eids mamma föddes han år 1999, någonting som stöds av hans id-handlingar från Afghanistan. Att han är under 18 år stöds också av en undersökning som en specialistläkare och en utredning från skolan. Men det spelar ingen roll för Migrationsverket.
– Ska man göra en så drastisk sak som att skriva upp någons ålder måste man ha mer att gå på. Det här är inte rättssäkert. Det kan inte vara riktigt att det ska ligga på ett barns axlar att ta fram bevis för sin ålder, säger Ing-Mari Mårtensson.
Sömnproblem
Processen har tagit hårt på Eid som mår dåligt och har svårt att sova på nätterna.
– Det känns jättejobbigt och jag blir arg för att de inte kollat på alla papper och att de inte tror mig. Jag vet inte vad jag ska göra. Jag är jättenervös och kan inte sova. Jag tänker på hur det är i Afghanistan, på kriget och att så många människor dör, säger han.
Nyligen avslog Migrationsöverdomstolen familjens ansökan om att pröva fallet på nytt. Nu står hoppet till att Migrationsverket låtet Eid stanna med hänvisning till verkställighetshinder, det vill säga att uppgifter framkommit som omöjliggör utvisningen.
I väntan på nya besked kämpar familjen vidare genom att skriva brev till myndighetschefer och ministrar.
– För oss handlar det om Eid, men det handlar också om alla andra unga människor som blir hanterade på det här fruktansvärda sättet, säger Ing-Mari Mårtensson.