Inrikes.

2021-01-14 13:33
Bild: TT
Puffetikett
Dagens ETC

Efter våldet mot gravida kvinnan – nu släpper ordningsvakten bok

Ordningsvakten som stängdes av efter att han dragit en gravid, svart kvinna av tunnelbanan 2019 släpper nu en bok och talar ut i högerextrema Palaestra media om att ”media ljuger”.

– Personer som inte är etniska svenskar kommer tveklöst dra rasistkortet, säger han.

Den 31 januari 2019 ingrep ordningsvakter mot en gravid kvinna i Stockholm tunnelbanan. Det hade uppstått en diskussion mellan kvinnan och en biljettkontrollant efter att hon inte kunnat visa giltig biljett. Vittnen har berättat för Dagens Nyheter att situationen blev våldsam från vakternas sida. Kvinnan fördes av tåget, pressades ner mot en bänk med mage och ansikte nedåt och släpades sedan iväg. Den gravida kvinnan hade också sin dotter i förskoleålder med sig. På en videoinspelningen hörs dotterns gråt och hon håller i mammans jacka och försöker följa med, tills en annan vakt tar henne åt sidan.

Brott kunde inte styrkas

Händelsen väckte starka reaktioner.

”Vi kommer fortsätta prata om den gravida mamman på tunnelbanan och det skrikande barnet. Om rasprofilering och övervåld. Om svarta människors otrygghet i vår kollektivtrafik och generellt i vårt svenska samhälle”, skrev Amie Bramme Sey i Aftonbladet.

Två ordningsvakter stängdes av och polisanmäldes för tjänstefel alternativt misshandel upprättades. Förundersökningen lades ner då åklagaren inte ansåg att brott kunde styrkas. Samtidigt konstaterade åklagaren i sitt beslut att det med hänsyn till att hon var gravid och hade ett litet barn med sig möjligen hade varit bättre att låta henne fortsätta sin färd trots ordningsstörningen.

Skyller på medierna

Nu har en av ordningsvakterna, Mattias Elb, självpublicerat en bok om händelsen och det han beskriver som ett ”mediedrev”. Det uppmärksammar Expo-journalisten Jonathan Leman i ett Twitterinlägg. I ett samtal med högerextrema Palaestra media säger Elb att journalister betett sig som om de vore domare och att ”alla vet ju om att media inte alltid skriver sanningar utan de ibland faktiskt ljuger för att få läsare till sig”.

Han hävdar också att man som ordningsvakt är extra försiktig i konfrontation med personer som inte är ”etniskt svenska” och säger:

– De kommer tveklöst dra rasistkortet, det gör de så gott som alltid.