Människor har fått sina körkort indragna – ibland efter att läkare tagit tester som patienterna inte själva varit medvetna om. Berättelser om hur så kallade PEth-tester använts har återgetts flitigt i flera medier efter att Skånska Dagbladet gjort en granskning.
Den som missbrukar alkohol ska få sitt körkort indraget. Läkare är därför skyldiga att rapportera till Transportstyrelsen om de upptäcker att så är fallet. För att identifiera personer som missbrukar alkohol används PEth-tester och det är de som nu ifrågasätts.
Transportstyrelsen anser att en person behöver dricka minst 28 standardglas i veckan, vilket motsvarar runt fem flaskor vin, för komma över gränsvärdet på 0,3. Flera av dem som framträtt i medierna förnekar bestämt att de druckit i sådana mängder under en längre tid. Det finns också läkare som ifrågasatt den vetenskapliga grunden för gränsvärdet, bland annat i en debattartikel i Läkartidningen.
Till den centerpartistiska riksdagsledamoten Niels Paarup-Petersen har flera personer hört av sig och berättat om hur de blivit av med sina körkort på vad de anser vara helt felaktiga grunder.
– Jag kan inte veta i varje enskilt fall precis hur sanningen är. Men jag kan säga att det finns tillräckligt många fall för att konstatera man har använt det på ett sätt som inte är rätt, säger han.
Alla alkoholister kör inte fulla
I en interpellation till infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) uppmanar han ministern att se till att det blir klarlagt hur testerna kan användas på ett rättssäkert sätt.
– Jag vill att det görs en vetenskaplig uppdatering om testerna, vad de visar och inte, säger Niels Paarup-Petersen.
Testerna kan vara en del av en sammansatt värdering av ifall någon ska få behålla sitt körkort, anser han.
– Det måste vara så att läkarna tar flera test, genomför samtal och att människor får möjlighet att visa att de har kontroll över sitt drickande.
Beroendeläkaren Sven Andreasson har i SVT framfört kritik mot att den som får diagnosen alkoholberoende automatiskt får körkortet indraget. Att vara beroende av alkohol måste inte innebära att man kör rattfull, påpekar han och varnar för att de strikta reglerna gör att människor med alkoholproblem undviker vården.
Niels Paarup-Petersen anser att det är oacceptabelt att personer testats utan att vara medvetna om det och att det kan urholka förtroendet för vården.
– Sådant här gör att man blir orolig.
Ser över regler
Transportstyrelsen framhåller att alkohol inte hör hemma i trafiken. Runt en fjärdedel av de som omkom i trafiken 2023 gjorde det i en alkoholrelaterad olycka.
Just nu genomför Transportstyrelsen en översyn av reglerna för när körkort ska dras in. Utöver en överkonsumtion av alkohol som inte är tillfällig, ska det krävas att personen har svårt att kontrollera sitt drickande, har nedsatta kognitiva funktioner eller alkoholabstinens.
Transportstyrelsen understryker också att för att dra in någons körkort baserat på PEth-tester krävs det minst två tester med minst fem veckor mellan.