Inrikes.

2021-05-25 13:30
På flådiga Östermalm ska Susanna ha förmedlat 171 kvadratmeter till en man och hans hustru. Samma dag som mannen skrev på hyreskontraktet i mars 2018 så sattes 735 000 kronor in på hennes bankkonto. Bild: David Johansson
På flådiga Östermalm ska Susanna ha förmedlat 171 kvadratmeter till en man och hans hustru. Samma dag som mannen skrev på hyreskontraktet i mars 2018 så sattes 735 000 kronor in på hennes bankkonto.
Puffetikett
Dagens ETC

Efter omfattande handeln med svartkontrakt – mor och dotter riskerar fängelse

Miljonerna har rullat in. Förstahandskontrakten har rullat ut. I åratal. Nu åtalas mor och dotter misstänkta för svartmäklande av hyreslägenheter. Straffet kan bli fängelse.

Härvan är gigantisk, med kopplingar till organiserad brottslighet, utredningen är på tusentals sidor, och åtalet den största åtgärden mot svarthandel i Sveriges historia.

Läs också

• Mor och dotter tjänade miljoner på svartkontrakt

Känd influencer sålde svartkontrakt – för 800 000 kronor

De betalar miljonbelopp för svarta hyreskontrakt

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Tjocka sedelbuntar som överlämnas i plastpåsar. Swishsummor på hundratusentals kronor. Lyxliv på solsemester. Automatvapen och 20 kilo amfetamin. En av landets värsta hyresvärdar. En superkänd influencer. Och så själva kärnan: attraktiva förstahandskontrakt på hyreslägenheter i bostadsbristens Stockholm, inte sällan på exklusiva adresser på Östermalm och i Vasastan.

De många ingredienserna i den här långdragna utredningen är osannolika och spektakulära. Men nu har åtalet mot 53-åriga Susanna och 31-åriga Elin, mor respektive dotter, slutligen lämnats in till tingsrätten. De åtalas för att mellan 2017 och 2019 förmedlat den olagliga försäljningen av hyreskontrakt på 20 adresser. Det anses vara en näringsmässig omfattning man tagit bra betalt för. Fälls de riskerar de upp till två års fängelse var.

Tillsammans med dem åtalas även 13 personer som sålt sina förstahandskontrakt i den här kriminella händelsekedjan, för summor på mellan 400 000 och två miljoner kronor. Också de riskerar två år, även om det bedöms osannolikt att de får fängelse. Åtalet anses vara unikt och historiskt då det är den största åtgärden mot svarta hyreskontrakt, någonsin. Dock: de som köpt sina hyreskontrakt kan kräva pengarna tillbaka, eftersom det blev olagligt att köpa först i oktober 2019. Innan dess var det bara olagligt att sälja.

– Det är en lagstiftningsfråga som man kan ha synpunkter på. Även om det nu är straffbart att köpa så är återbetalningsskyldigheten densamma. Det som betalats ska tillbaka. Sedan får de hyresvärdar som känner sig lurade gå till Hyresnämnden för att få köparna vräkta. Det är inget som vi lägger oss i, säger åklagare Henrik Söderman vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Han har i över ett års tid arbetat med fallet och från början siktades på åtal redan i mars för brott mot Jordabalken, som det formellt heter. Nu yrkar han på att sammanlagt fyra miljoner kronor av de åtalades tillgångar ska förverkas, då det anses vara profit från brott. Förutom det så vill Söderman se en total återbetalning på 8,5 miljoner kronor från de åtalade till de som olagligt köpt kontrakt.

Mörkertalet är enormt

Dagens ETC:s källor i branschen berättar om att Susanna, ägare till ett litet fastighetsbolag, i åratal varit en av Stockholms tyngsta svartmäklare ihop med sin dotter. Verksamheten beskrivs av polis och åklagare som ”helt normaliserad” och ”mycket inkomstbringande”. Man har skrivit in sig i den svarta förmedlingen, betalat en anslutningsavgift, gått på visningar, sedan betalat kontant för det kontrakt man velat ha. Mörkertalet på Stockholms svarta hyresmarknad antas vara enormt och förutom att den hänger ihop med organiserad brottslighet – narkotika, mord, våld – så ser man ser även kopplingar till den vita mäklarbranschen. Även om ingen riktig mäklare nu åtalas.

Dagens ETC var först att avslöja den svartmäklande familjen. Allt uppdagades under tidigt 2019 då en skåpbil fullastad med amfetamin och skjutvapen, varav ett kan kopplas till ett dubbelmord, beslagtogs i förorten Farsta. Huvudmännen där dömdes i januari 2020 till kännbara fängelsestraff på mellan fem och nio år. Men även Susanna dömdes för sin inblandning för grov penningtvätt. I och med det, tack vare husrannsakan och en beslagtagen telefon, började skumraskaffärerna att nystas upp. Och nu, två år efter knarkbilen upptäcktes, har det lett till det här åtalet för brott mot Jordabalken. Rättegång i höst.

Krävs på sex miljoner

Redan i januari 2021 berättade vi om hur Skatteverket totalt kräver närmare sex miljoner av mor och dotter för vad de ska ha tjänat på sina under bordet-affärer. Även det en unik dom. Myndigheten anser att duon mäklat försäljningen av 39 stycken förstahandskontrakt mellan 2017 och 2019. Bland annat för en av Sveriges mest kända influencers, som fick 800 000 kronor för kontraktet på sin trea vid Odenplan.

För det vill staten ha inkomstskatt, moms, straffavgifter för oriktiga uppgifter, ränta. Susanna och Elin har överklagat till Förvaltningsrätten där ärendet nu ligger stilla och jäser.

Men brottsutredningen är något helt annat än Skatteverkets upptaxering för 39 stycken försäljningar. Och Henrik Söderman väljer att väcka åtal för endast 20 fall av försäljning, samt att endast åtala 13 säljare plus de två svartmäklarna. Varför så få?

– Det har att göra med de misstänktas intresse att få sin sak prövad i rimlig tid. Trots att Polisen haft rejäla resurser så finns en begränsning att komma i mål så vi har tagit de fall där chansen till framgång är störst, säger Henrik Söderman.

En av Sveriges mest ökända hyresvärdar, ofta med på listor över sämst i landet, fanns tidigt med i utredningen. Nu är han avfärdad som misstänkt. Varför?

– Vi kunde inte bevisa kopplingen till två konkreta lägenhetsaffärer i hans hus. Han har använt sig av förvaltare för att sköta sina fastigheter och där tappade vi spåret vem som styrde affären.

”Allt är bullshit”

Enligt Henrik Söderman så har de två kvinnorna som står i centrum för allt tigit sig igenom förhören. Dagens ETC har i en vecka sökt den misstänkta mamman Susanna. När vi pratade med henne i januari 2021 så sa hon så här om Skatteverkets beslut och den då pågående polisutredningen:

– Jag dementerar allt. Allt är bullshit. Det är så jävla äckligt fel. Både jag och min dotter bestrider allt, det är helt fel.

Sedan lovade hon att prata om allt och berätta ”något riktigt snaskigt” om vi ringde en vecka senare. En vecka senare svarade dock en person som, med en snarlik röst, kallade sig för Ulla-Karin och utgav sig för att vara Susannas dotter. Enligt Folkbokföringen finns det ingen dotter som heter Ulla-Karin. Efter det har ingen svarat på Dagens ETC:s påringningar. I en intervju i SVT i april så hävdade både Susanna och Elin sin oskuld, och sa att de blivit syndabockar för att de hjälpt människor byta lägenheter med varandra.